Batı Şeria'daki Gösterilere Müdahale

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde "Yahudi yerleşim birimi inşası ve ayrım duvarını" protesto eden Filistinli göstericilere müdahalesi sırasında gerçek mermilerin isabet ettiği 5 kişinin yaralandığı, onlarca kişinin ise atılan gazdan etkilenerek zor anlar yaşadığı bildirildi.

Batı Şeria'daki Gösterilere Müdahale
Nablus'un batısındaki Kefer Kadum beldesinde düzenlenen gösterilere İsrail askerleri müdahale etti. Yaralanan 5 kişi Nablus'taki Refida Hastanesi'ne kaldırılırken, atılan gazdan etkilenen onlarca kişiye ise olay yerinde müdahale edildi. AA muhabirine konuşan hastane yetkilileri, acil servise getirilen 5 kişinin gerçek mermilerle yaralandıklarının belirlendiğini, tedavi altına alınan yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi.

Öte yandan İsrail güvenlik güçleri, Ramallah'ın batısındaki Nebi Salih, Nalin ve Belin beldeleri ile Beytullahim'in batısındaki El-Masera'da düzenlenen yürüyüşlere de müdahale etti. "Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele İçin Halk Komitesi"nden yapılan açıklamada, müdahale sırasında onlarca kişinin atılan gazdan etkilendiği ve bu kişilere olay yerinde müdahale edildiği belirtildi.

Görgü tanıkları, Ramallah'ın batısındaki Ofer Cezaevi ile doğusundaki Silvan beldesi girişlerinde de İsrail askerleri ile Filistinli göstericiler arasında arbede çıktığını, İsrail askerlerinin göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermiler kullandığını, pek çok kişinin plastik mermilerle yaralandığını veya atılan gazdan etkilendiğini kaydetti.

Yürüyüş sırasında İsrail'in "idari tutukluluk" siyasetini protesto etmek için 5 Mayıs'tan bu yana açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklu Hıdır Adnan'ın resimleri taşındı.

Filistinliler, Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele için Halk Komitesi'nin çağrısı ile her cuma, İsrail'in, Yahudi yerleşim yeri inşa faaliyetlerini ve ayrım duvarını protesto etmek üzere Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde gösteriler düzenliyor. Gösterilere zaman zaman yabancı aktivistler de destek veriyor. Filistin İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, yaklaşık 50 bin Filistinli, Kudüslü olduğu halde ayrım duvarı nedeniyle şehirde yaşayamıyor.​

Kaynak: AA