Uluslararası Hatay Kazı Sempozyumu

Hatay'da Alalah kazılarının 15. yılı kapsamında "Uluslararası Hatay Kazı Sempozyumu" düzenlendi.

Alalah Kazıları ve Amik Ovası Bölgesel Projesi Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Yener, Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki sempozyumda, krallık ve imparatorlukların yıkılmasına rağmen bu uygarlıklara ait bazı kalıntılarının günümüze kadar hiç tahrip olmadan geldiğini ifade etti.

Alalah kazılarında büyük revizyonlara gidildiğini ifade eden Yener, önümüzdeki süreçte de toprak altında kalan eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.

Son 5 yıl içerisinde bir çok yeni kazı yaptıklarının altını çizen Yener, şöyle devam etti:

"Bunların içerisinde kral ve imparatorluklara ait bulgulara rastladık. Bunun yanında yaptığımız arkeolojik kazılarda geçmişteki var olan şeylerin günümüze ne kadar ulaştığı, ne kadarının tahrip olduğunu da araştırıyoruz. Bazı kazılarımızda eski dönemlerdeki mutfak kültürü, yaşam biçimi ve buna benzer bir çok kalıntıya rastladık. Bunların günümüz kültüründe ne gibi değişimler geçirdiğine bakıyoruz. Bununla ilgili daha detaylı araştırmalarımız devam ediyor."

Yener, yapılan her yeni kazının tarihin biraz daha aydınlanmasına katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Alalah Kazıları ve Amik Ovası Bölgesel Projesi Başkan Yardımcıları Mara Horowritz ve Murat Akar da çalışmalarla ilgili sunum yaptı.

Sempozyum'a yerli ve yabancı arkeologlar katıldı.

Kaynak: AA