Hazine Müsteşar Yardımcısı Aktaş Açıklaması

Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, İslam Kalkınma Bankası (İKB) üyelerine seslenerek, "İslami finans, altyapı ve KOBİ finansmanında çok önemli rol oynadığından, bunu Türkiye'nin G20 öncelikleri arasına koyduk" dedi.

Hazine Müsteşar Yardımcısı Aktaş Açıklaması
Aktaş, İKB tarafından Mozambik Cumhuriyeti'nin başkenti Maputo'da düzenlenen, Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantısı'nda, İKB'nin çok güzel işler yaptığını ancak daha yapacak çok yatırımları ve çalışmaları olduğunu belirtti.

İKB'nin jeopolitik sorunlardan dolayı küresel büyümenin durgun olduğu bir dönemde toplandığını dile getiren Aktaş, "Küresel ve bölgesel sorunların etkisi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerine önemli olmuştur. Önümüzdeki dönemde, uluslararası platformlarda sürdürülebilir kalkınma konusunda hedefler belirlenecek. İKB dahil olmak üzere bütün çok uluslu kalkınma kuruluşlarının bu hedefleri gerçeğe dönüştürmek için çalışmaları gerekir" diye konuştu.

Aktaş, önümüzdeki on yılda dünyanın farklı bir döneme gireceğini vurgulayarak, İKB'nin bu döneme uyum sürecinin dikkatlice hazırlanması gerektiğini ifade etti. Aktaş "Bu kapsamda İKB'nin 10 yıllık stratejisinin hazırlanması tam zamanında olmuştur" dedi.

Kapsayıcı büyümenin özel sektörün gelişmesi ile güvence altına alınabileceğini savunan Aktaş, "Özel sektörün ülke kalkınmasında rolünü artırmak için uluslararası kuruluşlar önemli roller oynuyor. Bu noktada, İKB'ye büyük bir görev düşüyor. İKB'nın üye ülkelerde daha çok özel sektör aracılığıyla kalkınma çabalarını desteklemesini istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İKB'nin İslami finansı teşvik eden öncü bir kurum haline geldiğini belirten Aktaş, "İKB'nin İslam Ekonomisi, Finansı ve Bankacılığının daha da yaygınlaşması için kilit bir rolü var" dedi.

İslami finansın İKB'nin katkılarıyla 2 trilyon dolar seviyelerine yükseldiğini bildiren Aktaş, " İslami finansın büyüme potansiyelinin geleneksel finansal araçlarla kıyaslanmayacak kadar büyük olması bekleniyor. Bu yüksek potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla, birçok ülke 2008 küresel mali kriz sonrasında İslami finans ürünlerini kendi finansal sistemlerine dahil etmeye çalışıyor. Dahası Müslüman olmayan ülkelerden bazıları İslami finans merkezi olarak kendilerini konumlandırmak için çalışıyor. Buna ek olarak, IMF ve Dünya Bankası'nın da İslami Finansa ilgileri her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandı.

Aktaş, Türkiye'nin İKT üyesi ülkeler arasında İslami finans hizmetlerinde yüksek büyüme potansiyeline sahip ülkelerinden birisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu büyüme potansiyelini değerlendirmek için, İslami finans strateji programı hazırladık. Kapasite geliştirme programı başlattık ve sukuk gibi yeni ürünler geliştirdik. Devlet olarak katılım bankası kurduk. Ayrıca, devlet desteği ile iki banka daha açmayı planlıyoruz. Bu noktada, Türkiye'de İslami finans kurumlarına ve ürünlerine sağladıkları önemli destek için İKB'ye takdirlerimi ifade etmek istiyorum. İslami finans, altyapı ve KOBİ finansmanında çok önemli rol oynadığından, bunu Türkiye'nin G20 öncelikleri arasına koyduk. Bu bağlamda G20 üyeleri arasında farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. İslami finansın küresel finansal sistemiyle entegrasyonunu destekliyoruz. Elbette, bu yeni İslami finans yapısının birtakım etkileri olacaktır. Türkiye G20'de bunun üzerinde çalışıyor ve IMF ve Dünya Bankası'ndan bu konuda rapor hazırlamasını istedik. Bu çalışmalar, İslami finansın yaygınlaşması için engellerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak."

Kaynak: AA