Filede 'Milli' Sezon Başlıyor

Voleybolda lig mücadelelerinin sona ermesinin ardından "milli" sezon için hazırlıklar başladı. Türkiye, filedeki ilk önemli sınavını, Avrupa Oyunları'nda verecek.

Bayanlarda Fenerbahçe Grundig, erkeklerde ise Arkas Spor'un şampiyonluğuyla tamamlanan Birinci Ligler'de mücadele eden sporcuları, oldukça yoğun bir yaz sezonu bekliyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 12-28 Haziran'da yapılacak Avrupa Oyunları ile açılacak yaz sezonunu, bayanlarda Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Grand Prix'si, erkeklerde ise Dünya Ligi elemeleri takip edecek. Türkiye, Avrupa Ligi'ne hem bayanlar hem de erkeklerde katılırken, Avrupa Şampiyonası'nda ise sadece Bayan Milli Takımı yer alacak.

3 ayak ve 1 finalden oluşan FIVB Grand Prix'sinde Bayan Milli Takımı, 1. Grup'ta, Belçika, Dominik Cumhuriyeti, İtalya, Rusya, Sırbistan, Almanya ve ABD ile finale çıkma mücadelesi verecek. Bu yıl 23'üncüsü düzenlenecek organizasyonda, grupta ilk 5'e giren takımlar, ABD'de yapılacak finallere yükselecek.

Erkek Milli Takımı ise FIVB Dünya Ligi'nde F Grubu'nda Porto Riko, Tunus ve Karadağ ile mücadele edecek. Grup birincileri ile ev sahibi takım, Dörtlü Final'e katılma hakkı kazanacak.

Bayanlar ve Erkekler Avrupa Ligleri, 5 ayak ve 1 finalden oluşacak. 6 takımdan oluşan tek grubun yer aldığı bayanlarda, ilk 4 sırayı alan takımlar yarı finale yükselecek. Yarı final maçları iç ve dış sahada yapılacak. 6'şar takımlı 2 grup halinde oynanacak erkeklerde ise grup birincileri, en iyi 2. takım ve ev sahibi ekip, Dörtlü Final'e katılma hakkı kazanacak.

Voleybolda yılın en önemli organizasyonu olan Avrupa Bayanlar Şampiyonası, 26 Eylül-4 Ekim tarihlerinde Belçika ile Hollanda'nın ev sahipliğinde düzenlenecek. Türkiye, Belçika'nın Antwerp kentindeki B Grubu maçlarında, Macaristan, Belçika ve Azerbaycan ile karşılaşacak. Grup maçlarının ardından birinciler çeyrek finale çıkacak, 2 ve 3. olan takımlar ise play-off grubunda, çeyrek finale yükselme mücadelesi verecek.

Sezonun yoğunluğu nedeniyle bayanlar ve erkeklerde ikişer milli takımın oluşturulduğu voleybolda, müsabaka takvimi şu şekilde:

- Bayanlar

Avrupa Oyunları: 12-28 Haziran (Bakü/Azerbaycan)

FIVB Grand Prix 1. ayak: 3-5 Temmuz (Türkiye)

FIVB Grand Prix 2. ayak: 10-12 Temmuz (Rusya)

FIVB Grand Prix 3. ayak: 17-19 Temmuz (Almanya)

FIVB Grand Prix Finali: 22-26 Temmuz (ABD)

Avrupa Ligi 1. ayak: 31 Temmuz-2 Ağustos (Yunanistan)

Avrupa Ligi 2. ayak: 7-9 Ağustos (Türkiye)

Avrupa Ligi 3. ayak: 14-16 Ağustos (İsrail)

Avrupa Ligi 4. ayak: 21-23 Ağustos (Türkiye)

Avrupa Ligi 5. ayak: 28-30 Ağustos (Türkiye)

Avrupa Ligi Finali: Tarih ve yer henüz belli değil

Avrupa Şampiyonası Finalleri: 26 Eylül-4 Ekim (Beçika-Hollanda)

- Erkekler

Avrupa Oyunları: 12-28 Haziran (Bakü/Azerbaycan)

Dünya Ligi elemeleri 1. tur: 12-14 Haziran (Karadağ)

Dünya Ligi elemeleri 2. tur: 19-21 Haziran (Türkiye)

Dünya Ligi Finali: 3-5 Temmuz (Slovakya)

Avrupa Ligi 1. ayak: 10-12 Temmuz (Türkiye)

Avrupa Ligi 2. ayak: 17-19 Temmuz (Yunanistan)

Avrupa Ligi 3. ayak: 24-26 Temmuz (Türkiye)

Avrupa Ligi 4. ayak: 31 Temmuz-02 Ağustos (Türkiye)

Avrupa Ligi 5. ayak: 7-9 Ağustos (Belarus)

Avrupa Ligi Finali: Tarih ve yer henüz belli değil

Kaynak: AA