Adana'daki Kız Çocuğuna Cinsel İstismar Olayı

Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hatice Canhilal, çocuk istismarının ve hak ihlallerinin önlenmesine yönelik etkin önlemlerin acilen alınması gerektiğini bildirdi.

Adana'daki Kız Çocuğuna Cinsel İstismar Olayı
Canhilal, Yumurtalık ilçesinde 14 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, çocukların yaşadıkları hak ihlallerinin gerek çocukların yaşamında gerekse toplumda kalıcı ve telafisi çok zor izler bıraktığının göz önünde bulundurularak, faillerin cezasız kalmaması gerektiğini belirtti.

Çocukların her türlü ihmal ve istismarına ve diğer sömürü türlerinden korunması ve benzeri vakaların yaşanmaması için hükümetin ve ilgili kurumların uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini anımsatan Canhilal, “Çocukların uygun olmayan koşullarda ve gelişimlerine zarar verebilecek bir tarzda yaşama ve çalışma süreci olarak kabul edilen çocuk işçiliği ortadan kaldıracak eğitim ve ekonomik alt yapı oluşturulmalıdır. Ayrıca, çocukların fiziksel veya zihinsel yeterliliğini aşacak veya gelişimini tehlikeye düşürecek koşulların ortadan kaldırılmasına çalışılmalıdır” dedi.

Medyanın, kamuoyunda çocuk haklarıyla ilgili farkındalığı artırma konusunda önemli role sahip bir kurum olmasına rağmen, ticari ve popüler yayıncılığı benimsediği sürece çocuk hakları konusunda belirsizlik taşıyan bir araç haline geldiğini gözlemlediklerini ifade eden Canhilal, "Çocuk istismarı, kanunlarla ihtilafa düşmüş çocuklar ve sokakta yaşayan çocuklarla ilgili haberler de gerçekdışı ve haber kirliliğine sebep olunarak çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimlerini olumsuz etkileyen haber yapılmasına son verilmelidir" diye konuştu.

Türkiye’de yaşanan bu acı ve çirkin olayların son bulması için ülke çapında ulusal gündem oluşturulması gerektiğini vurgulayan Av. Canhilal, şunları kaydetti:

“Yerel yetkililer ve hükümet temsilcileri bu gündemi uygulamak için tüm resmi ve sivil kurumlarla işbirliği içinde çalışılmasını ve her türlü istismar ve hak ihlallerinin önlenmesine yönelik etkin önlemleri acilen almasını istiyoruz. Yumurtalık ilçesinde yaşanan olayı kınıyoruz. Adana Barosu ve Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak, çocuklara yönelik tüm hukuksuzluklarda onların yanında olacağımızı, çocukların istismarı ve çocuk haklarının ihlallerinin takipçisi olacağımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşırız.”
Kaynak: İHA