Numune Hastanesi'nde 'Sağlıkta Şiddete' Tepki

Konya Numune Hastanesi önünde toplanan Konya Sağlık İdarecileri ve sağlık çalışanları Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahı Op. Dr. Kamil Furtun’un uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesini protesto etti.

Numune Hastanesi'nde 'Sağlıkta Şiddete' Tepki
Sağlık çalışanları adına açıklama yapan Konya Numune Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Mehmet Mermer, “Ülkemizin güçlü yarınlara daha sağlıklı bir toplum temeline ulaşabilmesi adına, hekiminden ebe ve hemşiresine, eczacısından teknisyenine ve memuruna yaklaşık 700 bin kişilik çalışanıyla sizlerin sağlığı için emek veren büyük bir ailenin mensuplarıyız. Sunduğumuz hizmetin hakkaniyeti, niteliği ve her şeyden önce sürdürülebilirliği için bu açıklamayı temsil ettiğimiz sağlık camiası adına medyamız aracılığıyla sizlerin takdirine sunuyoruz. Son günlerde manidar bir şekilde gündem oluşturan ve maalesef değerli meslektaşımız Op. Dr. Kamil Furtun’un görevi başında vahşice katledilmesiyle farklı bir boyut kazanan saldırılardan, ‘Sağlık ve Şiddet’ kelimesinin sıkça yan yana anılıyor olmasından evlatlarımız olarak derin bir endişe ve üzüntü duymaktayız” dedi.

“ŞİFA VEREN ELLERİ ANLAYIN”

Mermer açıklamasında, “Bizlere güvendiniz, okuttunuz, büyüttünüz ve sağlığınızı emanet ettiniz. Bizler de bu emanete en iyi şekilde sahip çıkabilmek, sizlerin güvenini ve emeğini boşa çıkarmamak adına gece gündüz demeden çalışıyor, ter döküyoruz. Sizlere geçmiş yıllarla mukayese edilmeyecek nitelikte, gelişen tıp teknolojilerinin en iyi ürünleriyle donatılmış sağlık tesislerimizde hizmet vermekteyiz. Ülkemizi sağlık alanında çağ atlatan ve dünyada zirve yarışına taşıyan büyük başarı, sizlerin desteği olmadan hizmet sunumunda tek başına yeterli olmayacaktır. Şifa sunan ellerin sahipleri, her gün yastığa başını koyarken sağlığımız için aldığı kararları şöyle bir gözden geçirip, vicdanını rahatlatmadan gözlerini kapayamıyor, bundan emin olunuz. Ne var ki, üst üste yaşanan olaylar sizlerin evlatları olan sağlık çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu neredeyse tükenme noktasına getirmiş durumdadır. Biz sizlerin sayesinde varız, sizlerin duaları ve destekleriyle ayaktayız. Mesleğimizi icra ederken kin, nefret ve şiddetin diliyle karşımıza çıkanlara en büyük dersi ancak ve ancak hep birlikte verebiliriz. Unutmayalım ki, insan hayatını hiçe sayacak kadar vahşileşen bu çirkin durumun sadece yasal düzenlemelerle sıfır noktasına getirilmesi beklenemez. Bu nedenledir ki; şifa veren eller sizlerden kendilerini anlayan yürekler istiyor. Şiddeti, vahşeti reva gören canavarlar kadar, yaşanan şiddet olayları üzerinden hesap yapıp insani duyguları istismar edenlere karşı tüm halkımızı sağlık çalışanlarımızı dikkatli olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIKTA ŞİDDETİ KABUL ETMİYORUZ”

Konya İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç Dr. Hasan Küçükkendirci ise, sağlıkta şiddeti kabul etmediklerini belirterek, “Toplum aslında bir bozulmaya doğru gitmekte. Bir bakıyoruz kadına şiddet, bir bakıyoruz çocuğa şiddet, bir bakıyoruz toplumun başka kesimlerine şiddet. Bu şiddetin içerisindeki mesleki gurup olarak en büyük sıkıntıyı sağlık çalışanları görüyor. Başta doktorlarımız olmak üzere, hemşirelerimiz, sağlık çalışanlarımız sağlığın her kesiminde çalışan insanımız, kapıdan başlamak üzere güvenlik görevlileri, ameliyathanelerdeki görevliler. Bütün sağlık çalışanları şiddetle karşı karşıyayız. Sağlık veren ele gösterilen bu cefa, gerçekten vefasızlık dışında başka bir şeyle isimlendirilemez. Biz şifa veren ele vefa bekliyoruz. Ama şifa veren elleri kırmak, öldürmek ya da darp etmek gibi bir şeyle karşı karşıyayız. Bunu, biz sağlık camiası ne kadar birlik beraberlik içinde olursak öyle ifade edebiliriz. Toplumun her kesiminden insanları bununla suçlamıyoruz tabi. Bugün yanımızda olan hastalarımız var. Şifa için kapımıza gelen hastalarımızı var. Biz onları tenzih ediyoruz. Saygısından sevgisinden zerre kadar taviz vermeyen hastalarımızı var. Ama bir de öyle bir gurup türedi ki ben bunları insanlıkla eşdeğer tutmuyorum. Kendisine yardımcı olmak isteyen bir insana silah çekip onu öldürmek, onu katletmek insanlıkla tarih edilemez. Bu bir insanlık suçudur. İnşallah bundan sonra sağlık camiası hep birlikte bir araya geldiğimiz takdirde bunların karşısında dimdik durabiliriz. Ve bunlarla mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA