Kartepe'de Fetih Şöleni Ve Unutulmuş Değerler Festivali Düzenlendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Kartepe Belediyesi tarafından İstanbul’un Fethi’nin 562. Yıldönümü nedeniyle Seka Kamp Alanı’nda düzenlediği “Fetih Şöleni ve Unutulmuş Değerler Festivali” iki gün boyunca dolu dolu bir programla renkli görüntüler eşliğinde gerçekleşti.

Kartepe'de Fetih Şöleni Ve Unutulmuş Değerler Festivali Düzenlendi
Kültürlerin ve geleneklerin bölgesel boyutta tanıtımına katkı veren etkinlikte okçuluk ve matrak sporu başta olmak üzere pek çok değer Kartepe’de gün yüzüne çıktı. Başkan Üzülmez de, “Unuttuğumuz güzellikleri hatırlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Kartepe Belediyesi öncülüğünde 562. Yılında Fetih Şöleni ve Unutulmuş Değerler Festivali adı altında Kocaeli geneline hitap eden festival hafta sonu iki gün süreyle vatandaşların yoğun ilgisini topladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen Seka Kamp Alanı’ndaki festivalde kültürlerin ve geleneklerin bölgesel boyutta tanıtımına katkı verildi.

Alanda kurulan çadırlarda unutulmuş değerler hatırlatıldı.

Başta Ata sporu Okçuluk ve Matrak sporlarının uygulamalı yapıldığı festivalde minikler de çuval yarışı, halat çekme oyunları yanı sıra aşık atışmaları, Zeybek ve Kafkas Dans gösterileri gibi değerler konuklarla buluşturuldu. Çadırlarda yer alan Türk Süsleme ve geleneksel el sanatlarının bulunduğu standlar festival ziyaretçilerinin en çok uğrak yerleri oldu. Alanda hat sanatlarında kati, hüsn-i hat ve ebru örnekleri sergilendi. Osmanlıca’nın da 15 dakika da öğretildiği standın dışında Kartepe Turizm Derneği ilçenin dört mevsim güzelliklerini fotoğraflar ve tanıtım broşürleri ile konuklarla paylaştı.

Gün boyu 7’den 77’ye her kesimden insanın eğlenmesine imkan tanıyan zengin programda en çok ilgiyi de okçuluk ve matrak sporu gördü. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde spor branşı olarak yurt dışına da açılan padişah oyunu Matrak Sporu konukların en çok denediği oyundu. Bir başka unutulmuş değer olarak Kartepe’de hatırlatılan Okçuluk Sporu çerçevesinde ziyaretçilere ok atışı yaptırıldı. Ok atış eğitiminin de verildiği stantta 850 metrelik ok atışının yapılmasını sağlayan Türk yayının yapılışı da öğretildi. Alanda kurulan şişme oyun gruplarında gönüllerince eğlenen Kartepeli çocuklar çuval ve halat çekme yarışları gibi unutulmaya yüz tutan oyunlarla çok eğlendiler.

Yerel sanatçıların sahne aldığı festivalde yöresel ezgiler eşliğinde konuklar bol bol horon oynayıp halaylar çektiler. Şölen Aşık atışmaları, Zeybek ve Kafkas yöresi dans gösterileri, halk oyunu ve mehteran gruplarının sahne alması ile farklı kültürlere ev sahipliği yaptı. Maşukiyeli gençlerin kurduğu Grup Çona, Grup Baston, Atilla Cah ve O Ses Türkiye finalisti Muhammet Vanal konserleri gecenin finalindeki havai fişek gösterisi ile taçlandırıldı. Kocaeli’nin farklı köşelerinden kişilerin buluştuğu Seka Kamp Alanı’ndaki vatandaşlar belediyenin ikramları yanı sıra yaktıkları mangallarda pişirdiklerini göl kıyısında semaverlerde demledikleri çaylar eşliğindeki sohbetleri ile de pekiştirdiler.

Festival alanında gün içinde konuklarına hoş geldiniz diyerek alanda yer alan vatandaşlara tek tek hatır soran Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, standları da gezdi. Kartepe’de farklı bir hafta sonu ve festival heyecanı yaşayan ziyaretçiler, Başkan Üzülmez’e böylesi bir etkinlikle kendilerini buluşturduğu için teşekkür ettiler. Bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri festivali bundan sonra geleneksel hale getirmek istediklerini belirten Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Unuttuğumuz güzellikleri hatırlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Üzülmez, “Bizi biz yapan değerleri bir kez daha yaşamak için bunu yaptık ve eğlencelerle süsledik. Buna değer katmak isteyen birçok misafirimiz oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız, milletvekili adaylarımız, Kaymakamımız ve ilçe protokolümüz, AK Parti Kartepe İlçe başkanımız, etkinlik süresince bizlerle olan AK Parti Kartepe İlçe Kadın ve Gençlik Kollarımız, bize sürekli destek veren CHP’li meclis üyesi Hilmi Selçuk ve AK Parti Grubu Meclis üyelerimize, bizi biz yapan değerleri unutturmayan gelenekleri yaşatan bütün sanatçılarımıza ikinci günün akşamında teşekkür ederim” diye konuştu.

Kaynak: İHA