Davud El Kayseri Sempozyumu Başladı

Bursa’nın İznik ilçesinde düzenlenen Uluslararası Davud El Kayseri Sempozyumu başladı.

Davud El Kayseri Sempozyumu Başladı
DSİ tesislerinde iki gün sürecek sempozyuma çok sayıda akademisyen katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, "Davud el Kayseri 1261 yıllarında Kayseri’de doğdu. Kadı Seracettin el Umrevi’den dersler aldı. Daha sonra Kahire’de bir müddet eğitim gördü. İçindeki ilim aşkı, dönemin şöhretli alimi olan Abdulrezzak Kaşani ile görüşmek için onu İran yollarına düşürdü. Din ve dünya ilimlerinde büyük şöhret sahibi oldu. Orhan Gazi kendisini İznik’e davet ederek Osmanlı’nın ilk medresesi Süleyman Paşa Medresesi’nin baş müderrisi yaptı. 15 yıl çalıştığı medresenin sistemini ve pek tabii olarak da Osmanlı Devleti’nin medrese tesis etti. Osmanlı Devleti’nde medrese eğitiminin temelinin fiziki Orhan Gazi, ilmi olarak da Davud el Kayseri tarafından İznik’te atılması büyük önem taşımaktadır" dedi.

Sempozyumda, Davud El Kayseri’nin "hayatı, şiirlerindeki hakikat ve varoluş" gerçekleri anlatıldı. Çok sayıda dinleyicinin katıldığı ilk oturumda konuşan Prof. Dr. Turan Koç, "Davud El Kayseri, insanı bütünüyle kavrayan, idrake ve telakkiye sahip büyük bir kafa adamıdır. Bu bir kafa-gönül buluşmasıdır. Biz ağırlıklı olarak felsefe dediğimiz zaman kafayı kastediyoruz. Tasavvuf veya irfan dediğimiz zamansa kalbi kastediyoruz. Davud El kayseri, ‘Hele bir hislerini birleştir de bak hakikat o zaman nasıl vakıf olacak’ diyor. İşte metinleri ve şiirleri buradan ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Sempozyuma Prof. Dr. Yaşar Aydınlı, Prof. Dr. Mustafa Karal, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. Mustafa Tahralı,Prof. Dr. Turan Koç, Prof. Dr. Ömer Mahir Alper, Prof. Dr. Mehmet Bayraktar, Prof. Dr. Cafer Karadaş, Yrd. Doç. Abdurrahman Alkış, Doç.Dr. Mustafa Çakmaklıoğlu, Prof. Beki Alaaddin, Prof. Ebdürezzak Tek, Doç. Dr. Ömer Türker, Yrd. Doç. Dr. Zeliha Öteleş, Yrd. Doç. Dr. Sema Özdemir, İhsan Fazlıoğlu, Doç.Dr. Osman Nuri Küçük, Mohammadamin Shahjoui konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: İHA