Bakan Yılmaz Silvan'da

Kalkınma Bakanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili adayı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır’ın çılgın projesi diyebilecekleri Silvan projesini uyguladıklarını ifade ederek, “Bu proje gerçekten çok büyük bir projedir. Bu proje bittiğinde tam anlamıyla bu bölgede büyük bir tarımsal üretim artışı olacak. Adeta bir patlama yaşanacak. Cazibeli bir şekilde sulama yapılacağı için elektrik problemi de olmayacak. O probleme de köklü bir şekilde çözüm getirecek bir proje” dedi.

Bakan Yılmaz Silvan'da
Bakan Yılmaz, AK Parti Diyarbakır Milletvekili adayları M. Selim Ensarioğlu, Oya Eronat, Seyyid Haşim Haşimi, Dürdane Yalar, Ali İhsan Merdanoğlu, Mustafa Elgörmüş, Netice Arslan, Alaattin Parlak, Abbas Barış, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları ve İl Başkanı Muhammed Akar ile birlikte Silvan’ı ziyaret etti. Bakan Yılmaz, Silvan ziyaretinde ilk olarak Silvan Kültür Merkezi konferans salonunda kanaat önderleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve partililerle bir araya geldi.

“İNSANI YAŞAT Kİ, DEVLET YAŞASIN”

Bakan Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, bu yöreleri çok farklı noktalara taşıyacaklarına işaret ederek, “AK Parti döneminde olduğu kadar hiçbir dönemde demokrasi hak ve özgürlükler artırılmadı. Kürt meselesi konusunda atılması gereken bütün adımları biz attık. Birileri bizi zorladı diye biz yapmadık. AK Parti insanlarımızın hakkını, hukukunu koruduğu için yaptı. Siyasi propaganda açısından hiçbir yasak kalmadı. Sırf bunlar için AK Parti’ye oy vermeye değmez mi? Sanki AK Parti hiçbir şey yapmadı gibi konuşuyorlar. Onlar konuşur, AK Parti yapar. DGM’leri kim kaldırdı? Tabii ki biz. Silvan’ın geçmişte neler yaşadığını biliyoruz. 3 parti de bir oldu. Anayasayı değiştirmemek için ellerinden geleni yaptılar. Farklı farklı gerekçeleri savundular. Ama aynı şeyi söylüyorlar. Bunlar statükocu partilerdir. 7 Haziran’dan sonra milli iradeyi daha da güçlendireceğiz. Biz devletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diye konuştu.

Kültür Merkezi’ndeki toplantının ardından Bakan Yılmaz, Silvan esnafını ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

Bakan Yılmaz daha sonra Silvan Kaymakamlığı’nı ziyaret ederek, Kaymakam Berkan Sönmezay’dan Silvan ile ilgili proje ve çalışmalar hakkında brifing aldı. Bakan Yılmaz, Silvan’ın eksiklikleri ve yapılması gerekenlerle ilgili not aldı. Bakan Yılmaz, mevcut sorunların çözüme kavuşması noktasında elinden gelen her türlü çabayı göstereceğinin sözünü verdi.

“SİLVAN BÖLGENİN ÖNEMLİ YERLEŞİM ALANLARINDAN BİRİDİR”

Silvan’ın bu bölgenin önemli yerleşim birimlerinden biri olduğunun altını çizen Bakan Yılmaz, “Geçmişi çok eskilere giden kadim bir yerleşim yeri. Halen gün yüzüne çıkarılmamış birçok tarihi yeri olan bir bölgemiz. Bir taraftan Hasuni Mağaraları, Selahaddin Eyyübi Camisi, surları ve birçok değerleriyle kadim bir şehrimiz. Bu bölgemiz geçmişte maalesef çok büyük sıkıntılar çekti. Bölge geçmişte karanlık birçok olay yaşandı. O dönemde bölgeyi karıştırmak için çeşitli kesimlerden maalesef birtakım eylemler görüldü.

Ve bu da halkımızın zihninde halen iz bırakmış durumda. Ama inşallah Türkiye artık o karanlık günlere dönmeyecek. Silvan o karanlık hadiseleri bir daha yaşamayacak” şeklinde konuştu.

“AK PARTİ, BİR DAHA O KARANLIK GÜNLER YAŞANMASIN DİYE ADIMLAR ATTI”

Yılmaz, Son 12 yılda AK Parti’nin yaptığı reformların, attığı adımların bir daha o günler yaşanmasın diye atılan adımlar olduğunu vurgulayarak, “Bir daha inşallah o günleri hiçbirimiz görmeyiz. Faili meçhul cinayetlerin, işkencelerin, bir takım yasakların getirdiği bir ortamdan Allah’a çok şükür farklı bir noktaya gelmiş durumdayız. Gerçekten çözüm süreci bölgemize, Silvan’ımıza çok farklı ortamlar getirmiş durumda. Çözüm adı bile yetti. Silahın ve çatışmanın olmadığı bir ortamda Silvan Allah’ın izniyle gelişecek” ifadelerini kullandı.

“DİYARBAKIR’IN ÇILGIN PROJESİ: SİLVAN BARAJI”

Diyarbakır’ın çılgın projesi diyebilecekleri Silvan projesini uyguladıklarına değinen Bakan Yılmaz, “Bu proje gerçekten çok büyük bir projedir. Bu proje bittiğinde tam anlamıyla bu bölgede büyük bir tarımsal üretim artışı olacak. Adeta bir patlama yaşanacak. Cazibeli bir şekilde sulama yapılacağı için elektrik problemi de olmayacak. O probleme de köklü bir şekilde çözüm getirecek bir proje. Büyük bir oranda cazibeli bir proje. 2,5 milyon dönüm araziyi sulayacak bir proje. Bununla birlikte arazilerin değeri artacak. Ürün artacak. Çiftçimizi geliri ve istihdam artacak. Burada 245 bin hektar söz konusu. Tabi bakarsanız bu çok fazla biz biraz mütevazi olalım. Bir hektar bir kişi bile desek yaklaşık 250 bin insana istihdam sağlayacak bir projeden bahsediyoruz. Bu proje GAP’taki Atatürk Barajı’ndan sonra en büyük sulama projemiz” dedi.

“GAP HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK”

Bakan Yılmaz, bazen kendisine GAP’ın ne zaman bitirileceği yönünde soruların yöneltildiğini ifade ederek, şöyle dedi:

“Aslında klasik GAP diyebileceğimiz bu proje, enerjide Ilısu, sulamada da Silvan Barajı ile aşağı yukarı bitiyor. Ilısu Barajı’ndan sonra Cizre Barajı da sulama için yapılacak. Ama asıl bundan sonra yeni GAP Eylem Planı diyoruz. Yani sadece sulama değil. Bir taraftan sulamaları tamamlarken, diğer taraftan kurumsal alt yapıyı geliştirmeye kırsal kalkınmaya çok daha entegreye kavuşmuş durumdayız. Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakanımız bunu Mardin’de ilan etti. Sadece bu GAP Eylem Planı ile 26.7 milyar doları planladık. 9 Vilayetimize bu gerçekten büyük bir rakam. İnşallah bununla birlikte son hamlelerimizi yapacağız. Fakat GAP hiçbir zaman bitmeyecek. Bir kalkınma süreci ise GAP bitmemesi lazım. Bir hedefe ulaşacak, başka hedeflere ulaşmaya çalışacağız. Ve bu süreci Allah’ın izniyle devam ettireceğiz. Silvan Barajını bu bölgeye vereceği muazzam etkiyi göreceğiz. Bununla birlikte ticarette artacak. Tarımsal üretim artışı ticari artışı da getirecek. Ticari artışın yanı sıra bu ürünleri paketleme, bunların katma değerlerini artırma ile birlikte tarıma dayalı sanayi de bu bölgede gelişecek. Bütün bunlar aslında iç içe süreçler.”

“SİLVAN TERSİNE GÖÇÜ YAŞAYACAK”

Kendilerinin bu konulara şimdiden sosyal olarak hazırlanmaları gerektiğine işaret eden Bakan Yılmaz, “Özellikle bu bölgemize tersine göç olacak. Silvan Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte nüfus artacak. Bizim şimdiden planlamamız lazım. Burada yerel yönetimlerin işbirliği yapması lazım. Yeni yerleşim alanları oluşturmamız lazım. Sonradan çarpık bir şehirleşme olmaması adına şimdiden bu planlamamızı özellikle bu bölgede süratli bir şekilde yapmamız lazım. Bir tarafından eski kentsel dönüşümü yaparken, bir taraftan yeni kent alanları yeni yerleşme alanları yapmamız lazım” diye konuştu.

“EN YÜKSEK TEŞVİKLERİ BU BÖLGEYE VERİYORUZ”

Çözüm süreciyle birlikte sadece kamu yatırımların yanında özel yatırımların da artacağını belirten Bakan Yılmaz, “Bu açıdan da 6. teşvik bölgesi dediğimiz teşvikler veriyoruz. En yüksek teşvikleri de bu bölgemize veriyoruz. Bu teşviklerle birlikte çok daha fazla özel yatırımlar göreceğiz. Bu açıdan huzur ortamı çok önemlidir. Bir takım eksiklikler de olsa kamu bir şekilde yatırımlarına devam ediyor. Ama huzursuzluk bir bölgede varsa özel sektörü getirmek neredeyse imkansız. Çünkü herkesin parası tatlı. Risk ve sıkıntı olan yere kimse gelip yatırım yapmıyor. Gerçekçi olmamız lazım. Bu huzur ve güven ortamı artıkça yatırım göreceğiz. Gençlerimize iş ve aş vereceğiz. Bakanlık olarak bunlara çok önem vereceğiz. Tabi burada eğitimde çok önemli. Gördüğüm kadarıyla lisede okullaşma oranı düşük. Bir takım yeni projelerimiz ama bunları süratli bir şekilde hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, kaymakamlık ziyaretinin ardından Silvan’dan ayrıldı.
Kaynak: İHA