Zuhal Olcay 'Şüpheli” Sıfatıyla İfade Verdi

Ünlü sanatçı Zuhal Olcay, “Berkin için 11 Mart’ta hayatı durdur” klipi için başlatılan soruşturma kapsamında “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, “Berkin için 11 Mart’ta hayatı durdur” sloganı ile çekilen klipte oynayan ve eylem çağrısı yapan bazı sanatçılara yönelik başlattığı soruşturmada ünlü sanatçı Zuhal Olcay, “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi. Basın Suçları Bürosu savcılarından soruşturmayı yürüten Umut Tepe’ye avukatı Devrim Alparslan ile birlikte gelen Olcay ifadesinin ardından adliyeden ayrıldı.

Tiyatro ve sinema sanatçısı olduğunu belirten Olcay ifadesinde, toplumsal duyarlılığı olan bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi.

Sanat Meclisi isimli topluluktan haberi olmadığını kaydeden Olcay, “11 Mart Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümüydü. Faillerin bir an önce adalete teslim edilmesi için bir klip çekileceğini ve bu klipte yer almam istendi. Ben de bir daha kimse ölmesin diye bu klipte yer almaya karar verdim. Klipte benden ‘Berkin Elvan’ım ben’ ve ‘Nasıl gülebiliyorsunuz’ sözlerini söylememi istediler. Bir şahıs küçük el kamerasıyla bu sözleri söylerken beni çekti” dedi.

Klipte kullanılan “11 Mart’ta Berkin için adalet için hayatı durdur” yazısından ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait ses kaydından haberi olmadığına değinen Olcay, “Klip sosyal medyada paylaşıldıktan sonra Erdoğan’ın ses kaydıyla ‘11 Mart’ta Berkin için adalet için hayatı durdur’ yazısını gördüm” diye konuştu.

“GEÇMİŞ YILLARDA ‘DARBEYE TEŞEBBÜS’TEN YARGILANDIM”

Olcay, ifadesinde klipte yer alma amacının insanları sokağa dökmek ve eyleme çağırmak olmadığını söyledi.

Daha önce birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldığını hatırlatan Olcay, “Yıllar önce üniversitelere başörtülü öğrenci alınmadığı için birçok öğrenci mağdur oluyordu. Ayrıca düşüncelerinden ötürü birçok insan yargılanıp ceza alıyordu. Birçok sanatçı arkadaşımla birlikte düşünce özgürlüğü kapsamında birçok yasak metnin altına imza atarak kendimizi ihbar ettik. 3 yıl kadar bu olay nedeniyle yargılandım. Bu ihbar dilekçesinin altında birçok farklı ideolojilere sahip arkadaşlarımın imzası bulunmaktaydı. ‘Düşünceye Özgürlük 2000’ isimli kitabın yayıncısı olarak kendimizi ihbar ettik. Darbeye teşebbüs suçundan yargılandık” dedi.

“KLİP NEDENİYLE OLCAY SOSYAL MEDYADA TEHDİTLERE MARUZ KALDI”

Olcay’ın avukatı Devrim Alparslan ise müvekkilinin barışçıl bir insan olduğunu belirterek, “Müvekkilim kin ve nefrete sürüklemek şöyle dursun geçmişten bugüne kadar olan hayatı boyunca insanların barış içinde yaşamalarını savunmuş, bu projelerde yer almıştır. Bu klip nedeniyle müvekkilim psikolojik olarak baskı altındadır. Sosyal medyada kendisine hakaret ve tehditlerde bulunulmaktadır. Asıl mağduriyet yaşayan müvekkilim olmuştur. Müvekkil oldukça iyi niyetle klipte yer almıştır, hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Soruşturma kapsamında Şevval Sam, Tarık Akan, Cahit Berkay, Mustafa Altıoklar, Levent Üzümcü ve Efkan Şeşen gibi sanatçıların da ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeleri alınmıştı. Savcılığın bütün isimlerin ifadesinin alınmasının ardından soruşturmayı tamamlaması bekleniyor.
Kaynak: İHA