7 Mayıs Dünya Ankilozan Günü'nde ERÜ'de Etkinlik Düzenlendi

7 Mayıs Dünya Ankilozan Günü dolayısıyla Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi’nde ankilozan hastalarına yönelik eğitim toplantısı düzenlendi.

7 Mayıs Dünya Ankilozan Günü'nde ERÜ'de Etkinlik Düzenlendi
Toplantı da konuşan ERÜ Tıp Fakültesi Dahili Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç Dr. Soner Şenel, hastalara bilgiler verdi. Şenel, "Hastalık kronik deyince, hayat boyunca devam edeceğini kast ediyoruz. Burada hastalığınızı iyi bilirseniz hem korkmazsınız ve daha güvenli bir şekilde ne zaman ne yapacağınızı, tedavinin aşamalarını bu tür toplantılar vesilesi ile daha iyi anlamanıza neden olacaktır. Tüm hastalıklarda ki temel hedef bu hastalığı ortadan kaldırmaktır. Bu tür kronik hastalıkların kronikleşmesi demek bizim bunu tamamen kaldıramıyoruz anlamını taşır" ifadelerini kullandı.

ERÜ Tıp Fakültesi Erişkin Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Özgeçmen ise, hastaların sorularını yanıtladı. Hastalık hakkında bilgiler veren Özgöçmen, "Hastalığın aktivasyonu hastalığın alevli dönemidir. Sabah tutukluklarınızın ve ağrılarınızın çok yoğun olduğu bir dönemdir. Kımıldayamadığınız dönemlerdir. Bazen omurganızda iltihaplanma olur ve kas kirişlerinin kemiğe yapıştığı noktalar ki en önemli bölge topuk bölgesidir. İşte bu dönemler kanda iltihap belirteçlerinin bazen yükseldiği ve iltihaplarınızın arttığı dönemler hastaların aktif dönemleridir. Buna alevlenmelerde diyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA