Ziraat Bankası, İlk Çeyrekte 1,1 Milyar Lira Net Kar Elde Etti

Ziraat Bankası, 2015 yılı ilk çeyrekte 1 milyar 102 milyon lira net kar elde etti.

Ziraat Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, bankanın ilk çeyrek net karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 1 milyar 102 milyon lira oldu. Bankanın geçen yıl aynı dönemde net karı 930 milyon lira düzeyindeydi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın konuya ilişkin açıklamasında, güçlü finansal yapısının yanı sıra yenilenen, gelişen ve dinamizm kazanan iş modeli ile bankanın aktif toplamının, kredi ağırlıklı olmak üzere yılın ilk çeyreği itibarıyla yüzde 10 artış kaydederek 271 milyar TL'yi aştığını belirtti.

Nakdi kredilerin, ilk çeyrekte yüzde 12 artarak 158 milyar TL büyüklüğe ulaştığını ifade eden Aydın, bireysel kredilerde bu çeyrekte yüzde 6 artış kaydedilmesine karşın kurumsal kredilerdeki artışın yüzde 14 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.

Ziraat Bankasının, önemi gittikçe artmakta olan tarımın, küçük ve orta ölçekli şirketlerin, büyük kurumsal firmaların, altyapı ve enerji alanında büyük projelerin finansmanında önde gelen bankalar arasında yer almayı sürdürdüğünü dile getiren Aydın, şunları aktardı:

"İlk çeyrek sonu itibarıyla, krediler, Bankamız bilançosunun yüzde 58'inden fazlasını oluşturmaktadır. Yaklaşık yüzde 97 olan kredi/mevduat ve yüzde 16 olan sermaye yeterlik rasyoları ile Ziraat Bankası, kredilerin bilanço içindeki payını güvenli bir şekilde artırma kabiliyetine sahip bulunmaktadır. Kredilerdeki artışın sağlıklı bir yapıda olması için kredi süreçlerinin etkinliği artırılarak takipteki krediler rasyosunun sektörün altındaki seyri sürdürülmektedir. Erken uyarı ve etkin tahsilat süreçleriyle, kredi kalitemizin güvenli seviyelerde olması hedefimizi sürdürülebilir kılmaktayız. Takipteki krediler rasyosu yüzde 1,8 seviyesinde bulunmaktadır."

- "Yılın ilk çeyreğinde 19 yeni şube açıldı"

Bilançonun finansman kaynaklarını çeşitlendirmeyi sürdüren bankanın, güçlü mevduat tabanının yanı sıra yurt içi ve yurt dışından farklı kaynakları kullanarak sektörle uyumlu mevduat dışı kaynak yapısına ulaşma hedefinde önemli mesafeler kaydettiğini belirten Aydın, özellikle KOBİ'lerin finansmanında, uluslararası finans kurumlarından uygun koşul ve maliyetlerle kaynak teminine devam edildiğini kaydetti.

Sadece nakdi değil gayrinakdi kredilerin de geliştirilmesine devam edildiğini ve son bir yıllık dönemde bankanın, döviz kredilerinde dolar bazında yüzde 34 ve gayri nakdi kredilerde ise yüde 39 artış kaydettiğini ifade eden Aydın, ilk çeyrek sonu itibarıyla nakdi ve gayrinakdi kredilerin toplamının yaklaşık 205 milyar TL olarak gerçekleştiğini ve bankanın dış ticaretteki pazar payını artırmaya devam edeceğini belirtti.

Özkaynakların güçlendirilmesini önemli bir bilanço hedefi olarak belirlemiş olan bankanın, ilk çeyrek sonu itibarıyla sektörde en yüksek özkaynak büyüklüğüne sahip banka olduğunu aktaran Aydın, şunları kaydetti:

"Güçlü öz kaynak yapımız ile bilançomuzun hareket kabiliyetini sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz. Ülkemizin her ilçesinde bir Ziraat Bankası bulunmasını hedefliyoruz. Her ne kadar teknolojiye olan yatırımlarımız çerçevesinde, 6 bin 199 adede ulaşan ATM ağına sahip olmayı yeterli görmeyerek hem kaliteyi hem de sayıyı artırmaya, internet ve telefon bankacılığı ile çağrı merkezimizi geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya odaklansak da, hiçbir bankanın olmadığı ilçelerimiz dahil olmak üzere her yerde müşterilerimize ulaşmak ve onların finansal ihtiyaçlarını karşılamak, daha fazla sayıda müşterimizin bankacılık ürün ve hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak ana yönetim ilkemizdir. Yılın ilk çeyreğinde 19 yeni şube açılmış olup mevcut şubelerimizin hizmet kalitesini artırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz."

- "Orta vadede 2 bin şubeli bir banka olmayı, sürdürülebilir bir verimlilikle sağlamış olacağız"

Aydın, şubelerin müşteri odaklı bir yapılanma içerisinde olması ve verimliliğin artırılması için faaliyet göstermeye başlayan operasyon merkezinin işlem türü ve hacim olarak her geçen gün gelişmeye devam ettiğini belirterek, müşteri işlemlerinin şube dışı kanallardan gerçekleşme oranının yüzde 80 seviyesine ulaştığı bilgisini verdi.

Bu durumun, şubelerden hizmet almakta olan müşterilerine daha yüksek hizmet kalitesi ve seviyesi sunmasını sağladığını dile getiren Aydın, bu yapılanma ile daha az çalışanı olan butik şubeler ve henüz banka olmayan ilçelerde şubeler açarak orta vadede 2 bin şubeli bir banka olmayı, sürdürülebilir bir verimlilikle sağlamış olacaklarını ifade etti.

Yurtiçinde bin 701 hizmet noktasında bu amaçlarını gerçekleştirmek için çalışırken müşterilerinin bulunduğu coğrafyalarda onlara daha etkin hizmet vermek üzere yurtdışında geliştirmeyi hedefledikleri hizmet ağının bulunduğunu aktaran Aydın, şunları belirtti:

"Yurtdışında ortaklık veya şube olarak 16 ülkede 84 noktada hizmet vermekteyiz. Bu hizmet ağının geliştirilmesi için çalışırken yeni şube ve ortaklıklar ile yaygınlığı artırmayı sürdürüyoruz. Azerbaycan'da Azer-Türk Bank'ta ortaklığımız devam ederken, tamamı Bankamıza ait olmak üzere yeni bir bankayı yılın 2'inci çeyreği sonunda faaliyete geçirmeyi hedeflemekteyiz. Kosova Cumhuriyet'inde şube ve Karadağ Cumhuriyeti'nde banka açmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Mayıs ayı sonu itibarıyla, Ziraat Katılım Bankası'nın faaliyete başlamasının ardından gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) için de çalışmalar başlayacaktır. Yurtiçinde ve yurtdışında ülkemizin en yaygın hizmet ağı, geliştirilmekte olan ürün çeşitliliği ve şube dışı kanalları ile hizmet vermekte olan Ziraat Bankası, böylece müşterilerinin her türlü finansal ihtiyaçlarını her yerde etkin şekilde karşılayan bir yapıyı sağlamak konusunda önemli bir mesafe kaydetmiş olacaktır."

Kaynak: AA