TİKA'dan Kırgızistan'a Modern Ekmek Fırını

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bişkek Program Koordinatörlüğü tarafından yaptırılan ekmek fabrikası törenle hizmete açıldı.

TİKA tarafından yaptırılan ve Bişkek'in Oktyabr İlçe Belediyesi'ne hibe edilecek olan Bişkek Halk Ekmek Fabrikasının açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara'dan telekonferans sistemiyle katılırken, Kırgızistan adına törene Başbakan Yardımcısı Tayirbek Sarpaşev, Sağlık Bakanı Talantbek Batıraliyev, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç ve Bişkek Belediyesi yetkilileri katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Kılıç, TİKA'nın yaptırdığı Halk Ekmek Fabrikası'nın Bişkek'te bir ilki teşkil ettiğini belirterek, Bişkek Ekmek Fabrikası'nın, sadece sağlıklı ve besin değeri yüksek ekmek ihtiyacını karşılamakla kalmayacağını, aynı zamanda kreş, hastane, yetimhane, huzurevi gibi sosyal hizmet veren kuruluşlara da ücretsiz ekmek temin edeceğini söyledi.

Türkiye halkını samimi içten duygularıyla selamlayan Kırgizistan Başbakan Yardımcısı Sarpaşev de, ekmek fırının ülkedeki sosyal ve ekonomik açıdan sağlayacağı katkıya dikkat çekerek, "Bu ekmek fırını TİKA tarafından yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na bağlı olan TİKA'nın, ülkede hayata geçirdiği projeleri sayesinde, Kırgızistan ile Türkiye halkları arasında dostluğun simgesi haline geldiğini" söyledi.

Dört yıl evvel hayata geçirilen Kırgızistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin (YDSK) ikili ilişkilerdeki önemine de değinen Sarpaşev, Kırgızistan'ın bağımsızlığından bu yana Türkiye'nin sağladığı destek ve yardımlardan dolayı minnettarlığını dile getirdi.

Daha sonra ATO Congresium Ankara'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Ekmek fırını, Kırgız kardeşlerimize hayırlı olsun, Ya Allah, ya Bismillah" demesiyle her iki tarafta da eş zamanlı olarak kurdeleler kesildi.

Kırgız ve Türk bayraklarıyla süslenen fabrikanın önünde, Türkiye Mİlli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda okuyan Kırgız öğrenciler Türk ve Kırgız halk oyunlarını sergiledi.

Açılışın ardından, Başbakan Yardımcısı Sarpaşev, Büyükelçi Kılıç ve beraberindeki bakanlar fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Fabrikasının yapımından dolayı memnuniyetini dile getiren Sarpaşev, "Ülkemizde yüksek teknoloji ile kurulan bu ekmek fırını bir ilk" dedi.

TİKA sayesinde yapımı gerçekleştirilen ekmek fabrikasından dolayı Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Sarpaşev, ekmek fabrikasının Bişkek halkına uzun süre hizmet edeceğinden de emin olduğunu söyledi.

Bir yıl önce temeli atılan ve 2,5 milyon dolara mal olan fabrika, içindeki makine ve ekipmanlarla birlikte toplam maliyeti 3 milyon 250 bin dolara ulaştı. 3 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika, saatte 3 bin adet ekmek üretim kapasitesine sahip.

Fabrikada görev yapacak personelin eğitimleri ise İstanbul Halk Ekmek Fabrikası çalışanları tarafından verildi.

Kaynak: AA