Suriye'deki İç Savaş

Suriye'de muhalif güçlerin Hizbullah militanlarına Kalamun bölgesinde ağır zayiat verdirdiği bildirildi.

AA muhabirine konuşan Suriyeli muhalif grupların Kalamun sorumlusu Albay Abdullah er-Rifai, Fetih Ordusu çatısı altında birleşen Suriyeli muhalif gruplar ile Hizbullah militanlarının üç günden bu yana "stratejik" Kalamun bölgesinde çatıştığını belirterek, "Suriye rejimi tarafından desteklenen Hizbullah güçleri bir süre önce Lübnan sınırı ve bazı beldelerin etrafına savunma hatları oluşturdu. Fetih Ordusu da Kalamun'a düzenleyeceği saldırı öncesinde Hizbullah'a önleyici darbe indirdi" dedi.

Söz konusu saldırıların Cebbe ve Asal el-Verd köylerinin etrafında bulunan Hizbullah mevzilerine beklemedikleri anlarda gerçekleştirildiğini vurgulayan Rifai, Hizbullah'ın Brital ve Tufeyl bölgesinden gelen saldırılarının da püskürtüldüğünü aktararak, "Hizbullah örgütü bu saldırılarda ağır zayiat verdi. İşler Hizbullah'ın beklediğinin aksi yönünde seyrediyor" diye konuştu.

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Yarbay Bekkur es-Selim, Kalamun'un Hizbullah ve Suriye rejimi için büyük önem taşığını dile getirerek, "Kalamun, Esed rejimi için başkentten sahile giden yol üzerinde olması, Hizbullah için ise Suriye rejimi, Irak ve İranlı militanlardan kendilerine gelecek ya da gönderilecek yardım hattında bulunması nedeniyle önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

Suriye-Lübnan sınırında yer alan başkent Şam'ın kuzeybatısındaki Kalamun bölgesi, Hizbullah yanlılarının yaşadığı köylere yakın olması ve Şam-Humus uluslararası kara yolunun geçtiği güzergah üzerinde bulunması dolayısıyla stratejik önem taşıyor. Kalamun bölgesi ayrıca Hizbullah'ın yardım yolu olarak da biliniyor.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, dün yaptığı açıklamada Suriye'nin Kalamun bölgesinde "büyük taarruz" hazırlığında olduklarını vurgulayarak "Beklenen Kalamun operasyonundan önce hiçbir beyanatta bulunmayacağız. Operasyon kendi adına konuşacak" demişti.

Kaynak: AA