Suriye Muhalefetinden Kalamun'da Katliam Uyarısı

Ensar Fırat) İSTANBUL -Suriye muhalefetinin diasporadaki temsilcisi olan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu, Lübnan Hizbullah örgütü Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın Kalamun'daki çatışmalar ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi.

SMDK Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Genel Sekreteri Bedir Camus, başkent Şam'ın kuzeybatısında yer alan Kalamun bölgesinde Hizbullah militanlarının büyük bir katliama hazırlık yaptığını iddia etti.

"Lübnan'daki Hizbullah hareketinin başta Arap devletlerinden olmak üzere uluslararası bir cevabı hak ettiğini" söyleyen Camus, ''Militanların liderine (Nasrallah) kulak verince, Suriye halkını medya aracılığıyla açıktan tehdit ederek, savaş ilan ettiğini görüyorsunuz. BM'nin kendisine ve tabi olduğu İran rejimine sanki genişleme noktasında yeşil ışık yaktığı imajını çiziyor. Hiçbir uluslararası kanun ve kurala uymuyor'' ifadelerini kullandı.

Lübnan hükümetine ve ordusuna ülke sınırlarına sahip çıkmaları noktasında çağrıda bulunan Camus, söz konusu taraflardan Hizbullah örgütüne karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini, en azından örgütün Suriye halkına karşı işlediği suçları kınamalarını istedi.

Camus, "Kalamun dağında direnen devrim yanlısı savaşçıları selamlayarak" "Özgürlük yolunda, Esed devrilinceye dek desteğimiz sizinle, sivilleri korumaya devam edebilmeniz için her zaman yanındayız" dedi.

-Nasrallah "büyük taarruz" demişti

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, dün (5 Mayıs) yaptığı televizyon konuşmasında "Lübnan devleti, sınırdaki terör tehdidine karşı bir şey yapabilecek durumda değil. İnsanlar barış içerisinde yaşasın diye kayıplar vermeye hazırız. Saldırı ve tehditler karşısında eli kolu bağlı duracak değiliz." demişti.

Örgütün, Suriye'nin Kalamun bölgesinde "büyük bir taarruz" hazırlığında olduğunu belirten Nasrallah, "Beklenen Kalamun operasyonundan önce hiçbir beyanatta bulunmayacağız. Operasyon kendi adına konuşacak" ifadesini kullanmıştı.

Nasrallah, "Rusya'nın Suriye'den ayrıldığına dair hiçbir gösterge yok. Nasıl Suriye ordusu çöküyor? Söyleyebilecekleri tek şey şu. 'Suriye devleti iki cephede kaybetti'. Suriye'de lokal başarılar, bütün cephenin kaybedildiği anlamına gelmez." şeklinde konuşmuştu.

Hizbullah militanları 2013'te Lübnan'dan Şam'ın kuzeybatısındaki Suriye-Lübnan sınırında bulunan Kalamun bölgesi'ne girmiş ve yerleşim birimlerini kontrol altına almıştı. Fetih Ordusu çatısı birleşen Suriyeli muhalif silahlı gruplar ise Mayıs ayı başında "Kalamun'un Fethi" adlı bir operasyon başlatmışlardı.

Kaynak: AA