İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham Açıklaması

İran DışŸişŸleri BakanlığŸı Sözcüsü Merziye Afham, Suudi Arabistan öncülüğŸünde kurulan koalisyonun Yemen'e yönelik saldırılarını "bağŸışŸlanamaz" olarak tanımladı ve "Yemen kuşŸatması Arap halklarının hafızalarından silinmeyecek" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham Açıklaması
DışŸişŸleri BakanlığŸında gerçekleşŸen haftalık basın toplantısında gündeme ilişŸkin soruları cevaplayan Afham, Suudi Arabistan öncülüğŸündeki koalisyonunun Yemen'e yönelik başŸlattıkları saldırıların üzerinden kırk gün geçtiğŸini hatırlatarak, "Birçok sivil insanın ölümüne ve yaralanmasına şŸahit olduk. Aynı şŸekilde bu ülkenin altyapısı da yok olmanın eşŸiğŸinde. Yemen halkı Suudi Arabistan'ın saldırıları yüzünden ilaç, gıda, su ve diğŸer hayati konularda çok ciddi sorunlarla karşŸı karşŸıya kalmışŸ durumda" diye konuşŸtu.

"Yemen, insani felaketin eşŸiğŸinde duruyor" diyen Afham, dünya kamuoyuna Yemen'de ölümlerin engellenmesi ve bir insanlık felaketinin yaşŸanmaması için özel olarak çaba gösterilmesi çağŸrısı yaptı.

Yemen halkına insani yardımların ulaşŸtırılmasının önceliğŸine işŸaret eden Afham, şŸöyle konuşŸtu:

"Maalesef son günlerde Sana Havaalanı'nın bombalanması gibi tamamen insanlık dışŸı ve hatta insanlık karşŸıtı girişŸimlere şŸahit olduk. Bu girişŸimlerin devamı sadece İran'dan gönderilen insani yardımları değŸil, diğŸer ülkelerin göndermek istediğŸi yardımları da engellemişŸ oldu."

Merziye Afham, "Yemen'in kuşŸatılması bağŸışŸlanamaz. Bu Arap halklarının hafızasından silinmeyecektir" diyerek, bu tür girişŸimleri kınamakla birlikte insani yardımların Yemen halkına ulaşŸtırılması için farklı yollar arayışŸı içerisinde olduklarını ve Kızılhaç dahil birçok uluslararası kuruluşŸla görüşŸtüklerini kaydetti.

-ǜlkenin kaderi nükleer müzakerelere bağŸlı değŸil

DışŸişŸleri BakanlığŸı Sözcüsü Afham, ülkesi ile BM'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, LJin, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın oluşŸturduğŸu 5+1 grubu arasında yürütülen müzakerelerde anlaşŸma sağŸlanamazsa bir sonraki adımın ne olacağŸı konusunda, şŸunları söyledi:

"Nükleer müzakerelerden bir sonuç alınamaması olasılığŸına karşŸı bütün öngörüler yapıldı. Her durum için gerekli senaryolar hazır. Daha önce de belirttiğŸimiz gibi ne pahasına olursa olsun bir anlaşŸma sağŸlanması görüşŸünü kabul etmiyoruz. ǜlkenin kaderi bu müzakerelere bağŸlı değŸil."

"Sahte nükleer kriz senaryosunu" sonlandırmaya kararlı olduklarını tekrarlayan Afham, şŸöyle devam etti:

"İran tüm taahhütleri yerine getirmişŸtir ve bundan sonrası için de taahhütlerine bağŸlıdır. Bu sahte nükleer krizi sonlandırmaya kararlıyız. Müzakerelerin sonuç vermesi için uluslararası kurumların onayında sürdürdüğŸümüz barışŸçıl nükleer faaliyetlerimizi standart ve istisnai olmayan denetlemelere açma konusunda herhangi bir endişŸemiz yok."

Her türlü aşŸırı talebin karşŸısında duracakları ve istisnai hiçbir denetime izin vermeyecekleri uyarısında bulunan Afham, "Müzakere konuları net ve açık. Nihai anlaşŸma metni sonlandırılmadan hiçbir konu kesinlik kazanmışŸ olmayacak. NPT anlaşŸması gereğŸince diğŸer üye ülkelerin tabi tutulduğŸu denetimler dışŸında hiçbir istisnai denetime izin vermeyeceğŸiz" dedi.

-Tahran'dan Cenevre'ye uzman heyet gönderilecek

Afham, İran'ın Cenevre'de yapılan Suriye konferansına davet edilmesine ilişŸkin sorulara şŸu cevabı verdi:

"Cenevre oturumu, BM Genel Sekreterinin Suriye için tertiplediğŸi bir istişŸare oturumu olacak. Salı günü başŸlayan bu ikili istişŸare toplantılarının birkaç hafta sürmesi öngörülüyor. Suriye krizinde başŸından beri çözümü siyasi yollarla arayan İran da bölgenin etkili bir ülkesi olarak, bu oturumlara katılıyor."

Afham, İran'ın Cenevre oturumlarına hangi düzeyde katılacağŸı konusundaki bir soruyu, şŸöyle cevapladı:

"Cenevre'de yapılan, etkin ülkeler ve siyasi taraflar arasında ikili istişŸarelerden ibaret. Uluslararası bir oturum formuna sahip değŸil, ancak doğŸal olarak İran da bu oturumlarda danışŸılan taraflardan biri. BM Genel SekreterliğŸi tarafından belirtilen, Cenevre oturumuna Suriye dışŸındaki ülkelerin Cenevre'deki büyükelçileri düzeyinde davet edildiğŸiydi. ǜlkelere büyükelçi veya uzmanlar düzeyinde katılma seçeneğŸi sunuldu. Bazı ülkelerin sadece büyükelçi düzeyinde katıldığŸını biliyoruz. Tahran'dan bu oturumlara katılmak üzere uzman bir heyet gidecek."

-Irak CumhurbaşŸkanı Masum, Tahran'a geliyor

DışŸişŸleri BakanlığŸı Sözcüsü Afham, Irak CumhurbaşŸkanı Fuad Masum'un gelecek hafta CumhurbaşŸkanı Ruhani'nin daveti üzerine Tahran'a geleceğŸini belirtti.

Ziyaretin önem taşŸıdığŸına dikkati çeken Merziye Afham, "İki ülke arasındaki diyalog süreci son derece verimli. ǖzellikle terörle mücadele başŸta olmak üzere iki ülke arasındaki işŸbirliğŸi devam ediyor. Irak CumhurbaşŸkanının ziyareti önem taşŸıyor. Kendisine bu ziyarette kabinesinden bakanlar da eşŸlik edecek. Ziyaret tarihinden önce görüşŸmeler hakkında daha ayrıntılı bilgilendirmede bulunacağŸız" bilgisini verdi.

Kaynak: AA