Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden ‘Bozuk Yol'Açıklaması

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Havza ilçesi Aşağı Yavucuk Mahallesi’nde çıkan yol haberlerinin ‘provokasyon amaçlı’ olduğunu ileri sürerek, “4 bin km’lik yolun tamamını sıcak karışımlı asfalt yapmaya kalksak, Büyükşehir Belediyesi’nin 50 yıllık bütçesi buna yetmez” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nden ‘Bozuk Yol'Açıklaması
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Havza ilçesinin Aşağı Yavucuk Mahallesi Muhtarının yol yapım çalışmalarını ağaç dikerek protesto etmesini eleştirdi.

Yapılan protestonun seçimlere 1 ay kala yapılmasını ‘provokasyon’ olarak değerlendiren Mustafa Yurt, “Havza gibi çevre ilçeler bize geçen sene dahil oldu. Bundan önceki kanunla sınırlarımız 4 metropol ilçeyi kapsayacak şekildeydi. Yeni yasayla birlikte 17 ilçenin tamamını kapsayacak şekilde genişledi. Hizmet alanımız 79 bin hektardan 1 milyon hektara çıkarak 12 kat arttı. Hizmet götürdüğümüz nüfus 600 binden 1 milyon 300 bine çıktı, orada da 2 kat bir artış var. Biz geçen sene köylere girdiğimizde İl Özel İdaresi, kapanma periyoduna girdiğinden köylerde hizmet yok gibiydi. Biz buradaki hizmetin aksamaması için daha kanun yürürlüğe girmeden 6 ay önce araziye çıkarak ihtiyaç tespiti yaptık. Yaptığımız tespit çalışmalarında bütün köylerin bizden yol ve içme suyu istediğini gördük. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bizlere talimat vererek öncelikli hedefimizin yol ve içme suyu olduğunu söyledi.

Biz bu doğrultuda çamurlu, bozuk ve tozlu yolları tespit ettik. Bir taraftan da içme suyu olmayan köylerde kaynak araştırmalarına başladık. İl Özel İdaresi’nden bize 8 bin km yol geçti. Bu yolun 4 bin km’si tek başına Büyükşehir Belediyesi’ne geçti” diye konuştu.

HEDEF 4 KM YOL

Kendilerinin asıl görevinin caddeleri, bulvarları ve ana yolları yapmak olduğunu kaydeden Yurt, “Ayrıca köylerden, mahalleye dönüşen yerlerde ana yolları yapmak. Biz bu amaçla ana yolların standartlarının yükselmesi için kolları sıvadık. Geçen yıl köylerimizde 45 km betonarme yol yaptık. Bazı yerlerde de sıcak karışım asfalt yolları yaptık. Gazetelere konu olan mahallede de bitümlü sıcak karışım yolu yaptık. Bu karışım çok pahalı, çok masraflı bir karışım. Biz merkezden aldığımız asfaltı 100 km taşıyarak oraya götürdük. Biz orada yaklaşık 1 km ye yakın köy geçişini 10 cm kalınlığında asfalt yaptık. Bu mahalledeki muhtar yaptırdığı haberle bir takım provokatif eylemlere girişmiştir. Bu muhtar açıklamalarında yollarının yapıldığını ancak yama yapıldığını söylüyor. Yollarının yama yapılmasını istemediğini söylüyor. 4 bin km yol yapacağız. Bu 4 bin kilometrelik yolun tamamını sıcak karışımlı asfalt yapmaya kalksak, Büyükşehir Belediyesi’nin 50 yıllık bütçesi yetmez. Bu yollardan bazılarını tabi ki yama yapacağız. Şuan bahsi edilen mahallenin yolunun işlemesinde sıkıntı yok. Muhtarın istediği yolu komple asfalt yapma şansımız yok. 4 bin km yolda yüzde 70’e yakın kısmı bitmiş halde. Bunların tamamen yapılması bugünkü bütçe ve imkanla 1 senede bitmesinin imkanı yok. Köy Hizmetleri ve İl Özel İdare’den bize devredilen yolların alt yapıları son derece yetersiz. Bizim hedefimiz 4 bin km’lik yol ağının önemli bir kısmını 5 yıllık belediye hizmet dönemimizde yapmak” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA