Öğrenciler 100 Görme Engelli Vatandaşa Beyaz Baston Aldı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) 15 öğrenci, Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında plastik kapak toplayarak aldıkları 100 adet beyaz bastonu, görme engellilere teslim etti.

Öğrenciler 100 Görme Engelli Vatandaşa Beyaz Baston Aldı
’Bir Baston Bir Hayat’ etkinliğinde teslimi yapılan bastonların toplanması sırasında yaşadıklarını anlatan ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavide Demirci, her sene farklı etkinlikler yaptıklarını söyledi.

Demirci, "Yapacağımız etkinliklerde gerçekten toplumun ihtiyacını karşılamak istedik. Masrafsız etkinlikler yapmaya çalıştık. Bu kapsamda aklımıza plastik kapaklar geldi. İlk etapta tekerlekli sandalye almayı düşündük fakat bunu herkes yapıyor dedik. Daha sonra aklımıza görme engelli vatandaşlarımız geldi. Görme engelli vatandaşlarımızla bir görüşme yaptık ve çok mutlu oldular. Biz de plastik kapak toplama işine başladık. Projede 3-5 tane baston almak istemedik ve sayıyı oldukça yüksek tutmaya başladık. O yüzden bir yıl boyunca kapak toplamaya devam ettik" dedi.

"KAPAKLARI EVİMİN DEPOSUNDA MUHAFAZA ETTİK"

Kapakları koymak için yer bulamadıklarını anlatan Doç. Dr. Cavide Demirci, kapakları evinin deposunda muhafaza ettiklerini anlattı. Kapakları topladıkça evin deposuna götürdüğünü söyleyen Demirci, "Kapakları poşetledik ve depoya koyduk. Poşetler bekledikçe üstü tozlanmaya başladı.

Sayıyı yüz bine ulaştırdığımızda poşetleri değiştirerek depodan kapakları çıkarttık. Poşetleri kurdeleler ile süsleyerek okula getirdik. Her sene öğrencilerim değişiyor. Seneye gelen öğrencilerimle de fikir alışverişi yaparak, istek doğrultusunda bu çalışmaya devam ederiz. Öğrencilerimin fikrini almam gerekiyor, çünkü gönüllülük esaslı çalışmalar yapıyoruz. Öğrencilerin de istemesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

"KAPAK TOPLAMA KUTULARINA İZMARİT ATMIŞLAR"

Kapak toplamak için üniversitenin farklı yerlerine kutular koyduklarını söyleyen Demirci, kutuların içine izmaritlerin ve sallama çay poşetlerinin atıldığını söyledi.

Düzenli olarak kutuları kontrol ettiklerini de belirten Doç. Dr. Cavide Demirci, sözlerine şöyle devam etti:

"Kutuların içerisinde izmaritler, çay poşetleri, çöpler gördük. Kutuların devrildiğini ve içindeki kapakların alınmış olduğunu bile gördük. Bunlar bizi üzdü. Sonuçta kutuların üzerine görme engelliler için kapak topladığımızı da yazmıştık. Bazı vatandaşlarımız ise gerçekten çok titizlikle kutuları doldurmuş. Bunları gördükçe de çok mutlu olduk. Çok kirlenmiş olan kapaklar almadık ama az kirli olanları temizleyerek poşetledik. Bazı engelli vatandaşlar sıkıntılarını anlattı. Hepsi çok mutlu ve memnun ayrıldılar. Bizde onların mutluluğu ile mutlu olduk. Çok yorulmuştuk ve yorgunluğumuza değdiğini anladık. Biz bu proje ile bir taşla üç kuş vurduk diyebiliriz. Öğrencilerimiz proje ile duyarlılık kazandılar. Geri dönüşüme de katkıda bulunduk ve tabi ki engelliler de birer baston sahibi oldular."
Kaynak: İHA