Numan Kurtulmuş'tan 'Diyanet'Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye’de Diyanet’le ilgili tartışmalar çok partili siyasi hayatımız boyunca olmuştur. Bazı kurumları tartışma dışında bırakmak lazım" dedi.

Numan Kurtulmuş'tan 'Diyanet'Açıklaması
Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ordu Milletvekili Adayı Numan Kurtulmuş, memleketi Ordu’da 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi’ne yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. Ordu’nun Gülyalı ve Giresun’un Piraziz ilçeleri arasında inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı’nda incelemelerde bulunan Kurtulmuş, yetkililerden bilgi aldı. Kurtulmuş, daha sonra AK Parti Ordu İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Büyükşehirin Büyük Basını" adlı toplantıda yerel basınla bir araya geldi. Toplantıya Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, AK Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, AK Parti Ordu Milletvekili adayları İhsan Şener, Ayşe Nilgün Tomakin, Şakir Çoban, Oktay Çanak ile partililer ve yerel basın temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Kurtulmuş, Türkiye’nin önemli bir fazı geride bıraktığını belirterek, "Türkiye şu anda Süper Lig’de değil ama play-offları aşıp lige çıkacak seviyede. Onun için 7 Haziran seçimleri Türkiye’nin Süper Lig’e çıkıp çıkmama seçimidir" dedi.

Bu seçimin ardından milletin 8 Haziran’la birlikte görevlendirdiği parlamentoya önemli sorumluluklar yükleyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye, sivil, demokratik ve katılımcı bir yeni anayasayı yapmak durumundadır. Başbakanlık sistemi, yeni anayasayı tartışarak, dayatma içinde olmadan Türkiye bu değişiklikleri yapmak zorundadır" diye konuştu.

Ordu’da halkın desteğiyle 5’te 5 yaparak Türkiye’nin demokratik yürüyüşüne katkı sağlayacaklarını anlatan Kurtulmuş, "Hem demokratik yenilikleri sağlamak hem de Ordu’nun demokratik ve toplumsal anlamda daha ileri gitmesi için çalışmalarımız olacak" dedi.

"DİYANET’İ TARTIŞMA DIŞINDA BIRAKMAK LAZIM"

Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili parti liderlerinin açıklamaları hatırlatarak, seçim beyannamelerinde "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldıracağı" iddialarının sorulması üzerine Kurtulmuş, "Türkiye’de Diyanet’le ilgili tartışmalar çok partili siyasi hayatımız boyunca olmuştur. Bazı kurumları tartışma dışında bırakmak lazım. Türkiye’de herkesin ortak olarak uzlaştığı çok nadir kurumlar vardır. Siyasi farklılıklarımız olur, bu kurumların şu ya da bu şekilde çalışması istikametinde farklı değerlendirmelerimiz olabilir ama bırakın da Diyanet’i tartışma dışında bırakalım. Hepimizi ilgilendiren bir konu çünkü, din hizmetlerinden sorumlu olan bir müessese. Bu müessesenin hizmetlerinin daha iyileştirilmesi için elimizde fikir, proje varsa bunu ortaya koyalım ama Diyanet İşleri Başkanlığı’nı şahıslardan uzak söylüyorum, taşıdığı misyon gereği herhangi bir şekilde tartışmanın, taraf olmanın konusu haline getirmemek gerekir. Bu Türkiye’ye yapılacak çok önemli yanlışlıklardan birisi olur. Diyanet İşleri Başkanlığı ile bütün siyasi partilerin tabii ki görüşü olacak ama bu görüş daha iyi nasıl din hizmeti verilebilir, bu hizmetler daha kaliteli hale nasıl getirilebilir, bununla ilgili olursa başımızın üstünde, bütün bu eleştirileri dinleriz. Ama aksi Diyanet teşkilatını zayıflatmak yönündeki sözlere millet de itibar etmez. Bunun siyaseten de bir karşılığı yok zaten" karşılığını verdi.

"EN BÜYÜK ANKET 7 HAZİRAN’DA OLACAK"

7 Haziran seçimlerine yönelik hazırlanan seçim anketleriyle ilgili, "Siz 8 Haziran sabahı nasıl bir tablo bekliyorsunuz?" sorusuna Kurtulmuş, "Bu anketler olur. Hatta yayınlanan anketlerde birisi 5 puan yukarıda birisi 5 aşağıda veriyor. En büyük anket 7 Haziran’da olacak zaten. Ben siyasi hayatım boyunca hiçbir seçim öncesinde rakamsal tahminde bulunmam" yanıtını verdi.

Yeni oluşturulacak parlamentonun yeni anayasal reformları da gerçekleştirecek büyük bir gücü AK Parti’ye vereceğini belirten Kurtulmuş, "Ben AK Parti’nin bu seçimden daha güçlü bir şekilde çıkacağını biliyorum. Biraz da tecrübeyle söylüyorum, Türkiye’nin genel havası bu" dedi.

Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Bir başka parti barajı geçer mi geçmez mi? Biz hiçbir şekilde bir başka partinin gücü ya da zaafı üzerine siyaset yapmayız. HDP’nin barajı geçip geçmemesi seçmenin takdiridir. Seçmen ister barajı geçirirse başımızın üstünde yeri var. Geçirmezse de eyvallah seçmen bir kişiye bile oy verse bir kişinin oyuna bile saygı duyarız. Ama şunu da açık söylemek istiyorum, ’biz barajı geçersek çok iyi, barajı geçmezsek tufan olu’r anlayışına da asla prim vermemek lazım. Ben siyasi hayatım boyunca siyasi barajlara karşı olmuş birisiyim, barajların kaldırılması için de çalışmalar da yaptım."

"BU KURALI BİZ KOYMADIK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde seçim barajına yönelik çalışmalarını hatırlatan Kurtulmuş, "Barajın 5’e düşürülmesi, daraltılmış bölge sistemini teklif ettik. O zaman muhalefet partileri o zaman hiçbir adım atmadı. Keşke o zaman adım atılmış olsaydı da Türkiye’de ya baraj tamamen kaldırılmış olarak seçime girmiş olsaydık ya da beşe, altıya düşürülmüş olarak girilseydi. Ama kusura bakmayın 90 dakikalık oyunun 90. dakikasında ’kural değiştirelim’ demek olmaz. Oyun oynanırken ’bu oyunu ayakla değil elle oynayalım’ diyemez. Bu kuralı biz koymadık" ifadelerini kullandı.

"HDP’nin barajı aşıp aşmaması bizi ilgilendiren bir konu değil milleti ilgilendiren bir konu" diyen Kurtulmuş, "HDP barajı aşarsa gelir parlamentoda birlikte çalışırız, barajı aşamazsa da dünyanın sonu değil. Türkiye yine kendi istikametinde yoluna devam eder. Bütün reformları atacak adımları inşallah atma imkanımız olur" dedi.

Kaynak: İHA