Arap Turistlerin 4 Mevsim Tercihi Açıklaması Kartepe

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Kartepe, kayak tesisleri ve serin yaylalarıyla yılın 12 ayı boyunca Arap turistlerin ilgisini çekiyor.

Sanayi kenti Kocaeli'nin turizmle öne çıkan ilçesi Kartepe'yi yılda 10 binin üzerinde Arap turist ziyaret ediyor. Araplar, yıl içinde Kartepe'ye gelen yabancı turistlerin yüzde 90'ını oluşturuyor.

Yılın 12 ayı boyunca turizm hareketliliğinin yaşandığı Kartepe, kış mevsiminde kayak tesisleri, yaz mevsiminde ise eşsiz doğası, yeşilliği, ''doğal klima'' olarak nitelendirilen havası ve bölgeye özgü yemekleriyle Arap turistleri kendisine çekiyor. Kartepe'yi mesken tutan Araplar, ilçeden gayri menkul alabilmek ve yatırım yapmak için adeta birbirleriyle yarışıyor.

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kartepe'nin eşsiz doğası, yeşili, gölü ve kayak tesisleri, bunun yanı sıra İstanbul, Ankara, Bursa gibi metropollerden birkaç saatlik mesafede bulunması dolasısıyla tatilciler için cazip bir yer olduğunu söyledi.

Yılın 12 ayı boyunca tatilcilere hitap eden ve beklentileri karşılayan başka bir yer olmadığını vurgulayan Üzülmez, Kartepe'nin daha çok kış turizmiyle tanındığını, fakat özellikle yaz mevsiminde oksijeni ve havasından dolayı başta Arap takımları olmak üzere çok sayıda futbol kulübünün kamp dönemini burada geçirdiğini kaydetti.

Üzülmez, aynı anda hem Sapanca Gölü hem de İzmit Körfezi'ni seyretme imkanı sağlayan Kartepe'ye yerli ve yabancı çok sayıda turistin geldiğini dile getirerek, "2014 yılında yaklaşık 11 bin yabancı turist geldi. Bunların yüzde 90'ı Arap turistler. Aslında daha fazla da gelebilir ama şu an otel kapasitemiz bu kadarına yetiyor. Bu rakamı 5'e katlayabilecek potansiyelimiz ve hedefimiz var. 10 binlik turist sayısını 100 binlere çıkartacak bir potansiyel söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.

Sahip oldukları otel ve yatak sayısının, talebin ancak yüzde 15'ini karşılayabildiğini aktaran Üzülmez, devam eden otel inşaatlarıyla kapasitenin artacağını, bu sayede ülkenin turizm gelirlerinin artması noktasında önemli bir katkı sağlayacaklarını belirtti.

-"Cennet" tanımlamasına uyan Kartepe

Üzülmez, Kartepe'nin dağda yeşillikler içerisinde ırmaklar akan, göle dökülen, karla örtülü cennet gibi bir yer olduğunu bildirerek, "Araplar Kartepe'yi kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'deki cennet tasvirine uyan bir yer olarak görüyorlar. 'Dünyada cenneti görmeye geliyoruz' diyorlar. Gelenlerin birçoğu da şuan ilçemizde yatırım yapıp, ev satın alıyor" ifadelerini kullandı.

Arap turistlere profesyonelce hizmet vermek adına çeşitli çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Üzülmez, "Mart ayında Cidde'de bir turizm fuarına katıldık, gelecek günlerde de Riyad'daki bir turizm fuarına katılacağız, mayıs ayında da Dubai'de stant açacağız. Bu yüzden Kartepe'yi tanıtan Arapça bir katalog hazırladık. Belediyemizin internet sitesini de Arapça kullanma imkanı getirdik" bilgisini paylaştı.

Üzülmez, turizm konusunda çok bakir olduklarını, ciddi ve uluslararası düzeyde yatırımcıları desteklediklerini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çok önemli bir konu da Kartepe'ye bir teleferik projemiz var. Teleferiğimiz tamamlandığında dünyanın en güzellerinden biri olacak. Teleferik, Sapanca Gölü'nün karşı yamacından kalkarak gölün üstünden geçecek ve insanlar sağ tarafta İzmit Körfezi'ni seyrederek kayak tesislerine ve yaylalara gidecek. Yap-işlet-devret modeliyle projemizi belli bir noktaya kadar getirdik. Şu anda yatırımcılar, fizibilite çalışmalarını yapıyorlar. Dönemimiz içerisinde tamamlayacağız. Kartepe'yi turizmiyle öne çıkaracak çok önemli bir proje. Yaklaşık maliyetler 100 milyon liraya yakın."

Kaynak: AA