Suriyeli Hastalara ABD'den Getirilen Kornea Nakledildi

Gaziantep'te tedavi gören beş Suriyeli hastaya, ABD'den getirilen korneaların başarıyla nakledilmesi, nakil bekleyen diğer hastalar için de umut ışığı oldu.

Suriyeli Hastalara ABD'den Getirilen Kornea Nakledildi
Özel Göznuru Göz Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, hastanede görevli Doç. Dr. Peykan Türkçüoğlu, yaralanma sonucu görme fonksiyonlarını kaybeden beş Suriyeli için ABD'den getirilen korneaları, bir günde gerçekleştirilen operasyonlarla hastalara nakletti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkçüoğlu, operasyonun ardından hastaların tekrar görme fonksiyonlarını kazandığını belirtti.

Türkiye'de organ bağışının çok az olması nedeniyle, kornea sağlanmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını aktaran Türkçüoğlu, şunları kaydetti:

"Hastalarımızın sağlığına kavuşması için ABD'den kornea ithal etme kararı aldık. Zorlu ve yorucu bir sürecin ardından korneaları getirdik. Korneaları da beş Suriyeli hastaya naklettik. Başarılı geçen ameliyatın ardından hastaları taburcu ettik. Bu çalışma, bölgemizde kornea bekleyen diğer hastalara da umut ışığı oldu."

Korneanın insan gözünün en ön kısmında yer alan şeffaf ve yüksek kırıcılık özelliğine sahip doku olduğunu kaydeden Türkçüoğlu, şu bilgileri verdi:

"Kornea nakli, halk arasında göz nakli olarak da bilinir. Şeffaflığını yitirmiş ya da şekli bozulmuş kornea dokusunun, 7-7,5 milimetre çapında dairesel şekilde çıkarılarak, yerine kadavradan alınan ve yine uygun çapta kesilerek hazırlanmış sağlıklı kornea dokusunun yerleştirilmesi ameliyatıdır."

Kaynak: AA