Salda Gölü Bisiklet Şenliği

Antalya Bisiklet Derneği (ANTBİSDER) tarafından, Burdur ve Salda göllerindeki su seviyesindeki azalma ile kirlenme tehlikesine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Salda Gölü Bisiklet Şenliği bayrak yarışı ile sona erdi.

Etkinliğe, Antalya, Ankara, Konya, İçel, İzmit, İstanbul, Bursa, İzmir, Denizli ve Burdur'dan bisikletçiler katıldı.

ANTBİSDER Başkanı Nafiz Sağdur, gazetecilere yaptığı açıklamada, şenliği, Burdur ve Salda göllerindeki su kayıplarına dikkat çekmek ve Salda Gölü'nü tanıtmak için düzenlediklerini anlattı.

Etkinlik kapsamında, Salda Gölü etrafında tur atıp, bölgedeki köyleri ziyaret ettiklerini dile getiren Sağdur, "Biz bisikletçiler, kültürel ve sosyal elçilik yapmaktayız. Bölgeyi, gittiğimiz yerlere tanıtmaktayız" dedi.

Burdur Bisiklet Topluluğu sorumlusu Hüseyin Şenol da ANTBİSDER'in bu etkinliğine ev sahipliği yapmaktan ve Burdur'u tanıtmaktan çok mutlu olduğunu kaydetti.

67 yaşındaki bisikletçi Metin Bilgin, bisiklete binmenin çok sağlıklı bir hobi olduğunu dile getirerek, bu hobide yaşın değil, hissetmenin önemli olduğunu söyledi.

ANTBİSDER Genel Sekreteri Çilem Günebakan da küresel ısınma, motorlu araçların sayısının artması, taş ocaklarının ormanları yok etmesi gibi nedenlerle oluşan iklim değişikliklerinin yarattığı su kayıplarına karşı farkındalık oluşturmak istediklerini ifade etti.

Bu değerlere sahip çıkmak için 100 katılımcıyla Burdur'a pedal çevirdiklerini söyleyen Günebakan, şöyle konuştu:

"Sularımız gittikçe kayboluyor, yok oluyor. Suların kaybolması suyun içerisinde yaşayan canlıların, endemik bitki örtüsünün kaybolması anlamına geliyor. Bu da bizim korkulu rüyamız... Bisiklet bunun neresinde? Bisiklet, çevre dostu bir ulaşım aracıdır. Havaya sıfır karbon salar ama motorlu taşıtların hepsi, maalesef dünyamıza ciddi anlamda karbon salıyor. Mayıs ayındayız ama iklimde değişiklik var. 'Mayıs, mayıs olduğunu bilmiyor' diyelim. Bizler buna dikkat çekmek istedik. Burada emek veren katılımcıların burayı anlatmasıyla daha fazla çevrecinin gelmesini istiyoruz."

Etkinliğin son gönünde Salda Gölü kıyısında, 7 grubun dörderli takımlar halinde katıldığı bayrak yarışı düzenlendi. Yarışta, Bursa, İçel ve Antalya'dan bisikletçilerin yer aldığı grup birinci oldu. Dereceye giren gruplara, dernek yöneticileri madalya taktı.

Kaynak: AA