Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Muğla'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "17-25 Aralık darbe girişiminin arkasında ne var? Bunlar kime taşeronluk ediyor, kime hizmet ediyor, Bayırbucak Türkmenlerine Esad zaliminin elinde ölmesinler diye, ortada aç kalmasın, battaniyesiz kalmasın diye gönderdiğimiz yardımlara operasyon düzenleyenler şimdi seçim öncesi yeni kumpaslar peşinde. Türkiye bunlara 30 Mart'ta, 10 Ağustos'ta gereken dersi verdi ve şimdi 7 Haziran'da bunlara ders vermeye hazır" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Muğla'da
Yatağan ilçesinde partililere hitap eden Bakan Çavuşoğlu, 13 yıl önce milletin desteğiyle kurulan AK Parti'nin milletin desteğiyle bugün "muhtar" bile yaptırmayız dedikleri Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı yaptığını söyledi.

Gençlerin, Türkiye'nin gururu ve geleceği olduğunu, bu nedenle gece gündüz çalışarak 2023, 2053, 2071 hedefleri koyduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu hedefleri çocuklarımız, torunlarımız için koyuyoruz. Türkiye'nin geleceği için hedefler koyuyoruz" diye konuştu.

AK Parti'nin hedeflerinin boş ve hayal olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizim hedeflerimiz yerine getirilecek gerçek hedefler. Biz hayal satmadık aldatmadık, aldanmadık çok şükür. Bundan sonra da aldatan da olmayacağız aldanan da. Ama birileri hala bu milleti aldatabileceğini sanıyor. Bu millet uyandı, Türkiye uyandı. Türkiye gözünü açtı. Eskisi gibi komada olan bir Türkiye yok artık. Millet doğruyu, yanlışı biliyor ve eski günlere, koalisyon dönemlerine dönmek istemiyor. Siyasi, ekonomik krizlere dönmek istemiyor artık" dedi.

Eskiden Türkiye'nin dünyada sözünün olmadığını anlatan Çavuşoğlu, bugün gelinen noktada Türkiye'nin dünyanın her köşesindeki mazlumların sesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin dünyada insani yardımlarla ilgili örnek ülke olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Filistinli kardeşlerimiz böyle bir Türkiye'yi 100 yıldır bekliyordu. 2 sene önce oradaki zulme 'one minute' diyen birisi var mıydı? dur diyen başka bir lider var mıydı? Recep Tayyip Erdoğan'dan başka Afrika'daki garibanlar, Somali'de sokakta yatan insanlar, hastalıktan, açlıktan ölen insanlara kim sahip çıktı? Şimdi Bulgaristan'a, Makedonya'ya, Batı Trakya'ya, Bosna'ya, Karadağ'a gidin oradaki Türkler yalnız değil, oradaki soydaşlarımız yalnız değil artık.100 yıldır onlar bizi bekliyordu şimdi güçlü Türkiye onların yanında."

-"Türkiye'nin itibarı arttı"

Kedi memuruna borcu olan ülkeye kimsenin itibar etmeyeceğine işaret eden Çavuşoğlu, iktidara geldiklerinde devletin memuruna 14 katrilyon borcu olduğunu hatırlattı.

Bugün devletin memuruna hiçbir borcu bulunmadığını anlatan Çavuşoğlu, eğer 15-20 sene önceki Türkiye olmuş olsaydı bunları başarmanın mümkün olamayacağını kaydetti.

Türkiye'nin bugün dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, "Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz. Bu sene dünyanın en zengin 20 ülkesinin, G20'nin, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin başkanlığını yapıyoruz. Sakın ola bu tesadüfen olmuştur demeyin. Aday olduk seçildik. İtibarı olmayan bir ülke buraya aday olabilir mi? olsa da seçilebilir mi? G20 zirvesini inşallah Antalya'da yapacağız. Bununla da yetinmiyoruz" dedi.

Türkiye'nin son 5 yılda birçok noktada 50 yeni temsilcilik açtığına, 228 temsilcilikle dünyada 6. sıraya yükseldiğine, yıl sonunda 5. sıraya yükseleceğine işaret eden Çavuşoğlu, dünyada 228 ülkede ay yıldızlı bayrağın dalgalandırıldığını ifade etti.

Türk malının dünyada girmediği bir tek ülke kalmadığına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Çünkü çok yönlü dış politika izliyoruz. THY dünyanın her yerine uçuyor. 2003'te 52 uçağı vardı. Bugün THY'nin 272 uçağı var. Bugün Türkiye'nin dünyada her yerde sözü geçiyor. Neden? Adalet götürüyoruz, barış götürüyoruz. Dünyada mazlumların sesi oluyoruz. Yardım ediyoruz. İnsani yardım yapıyoruz. Kalkınma yardımları yapıyoruz. Yılda yaptığımız kalkınma yardımı 3,3 milyar dolar. 15 sene önce 1 milyar dolar için kapıda bekleyen Türkiye bunu yapabilir miydi? Bugün dünyada mazlum insanlara yaptığımız yardım konusunda ABD ve İngiltere'den sonra üçüncü ülkeyiz. Milli gelire göre ise insani yardımda dünyada bir numarayız. İnsani yardımlarımızla varız dünyada. Geçen gün Arakanlı Müslümanlar ortada kaldı. Hemen 1 milyon doları gönderdik. Endonezya ve Malezya onları alacak ve onların kamplarını biz yapacağız. Nasıl burada Suriyeliler kampları yaptıysak gidip o kardeşlerimize de kamp yapacağız. Kurumlarımız orada şimdi. Onları orada kimsesiz bırakamayız."

Muhalefet liderinin Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelileri geri göndereceğini söylediğini ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Suriyeli misafirlerimize harcadığımız para 6 milyar dolar. Bu insanları ortada bırakabilir, ölüme terk edebilir miydik? Ana muhalefetin genel müdürü çıkmış bugün bunları geri göndereceğim diyor. Eğer bunlar Türkiye'nin başında olsaydı Bulgaristan'da zulümden kaçan soydaşlarımızı trene bindirip geri gönderir Jivkov'a teslim ederlerdi. Zamanında Azerileri teslim etmediler mi? Bizi onlara vermeyin siz öldürün diyen Azeri kardeşlerimizi bunlar Rusların eline teslim ettiler ve katlettiler zamanında. Bunlar işte böyle bir zihniyetteler. Biz o Azerileri Ruslara katletsinler diye teslim edenlerin torunları değiliz, olamayız. Onlar Türkiye'nin utanç tablolarıdır. Dolayısıyla Türkiye bunlara emanet edilemez. Bunlar Türkiye'yi de batırır, mazlumları da yalnız bırakır, ülkeyi de felakete götürürler."

-"Milliyetçilik lafla olmaz"

Milliyetçiliğin, çalışarak, ülkeyi kalkındırarak, mazlumlara yardım ederek, milli değerlere sahip çıkarak yapılacağına işaret eden Çavuşoğlu,"Ben onlara soruyorum. Kafkasya'da, Balkanlar'da, Afrika'da, Kırım'da, buradaki soydaşlarımızın nerede olduğunu biliyor muydunuz? Böyle soydaşımızın olduğunu mu biliyordunuz. Kaç defa Türklerin, soydaşlarımızın yanına gittiler. Yanılmıyorsam bir defa Azerbaycan'a yanlışlıkla gitmişler. Milliyetçilik lafla olmaz. Ülkeni güçlendirirsen, itibar sahibi yaparsan, güçlü ülkeni dünyada söz sahibi yaparsan, ay yıldızlı bayrağı her yerde dalgalandırırsan milliyetçi olursun. Milliyetçilik, çalışmakla olur" diye konuştu.

Milliyetçiliğin atalarının izi neredeyse gidip onu bulmak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bunlar Moğolistan'ın nerede olduğunu bilir mi? Orhun Vadisi'nin nerede olduğunu bilir mi? Türk'ün ilk defa isminin yazılı bir şekilde geçtiği yazıtları bilir mi? Oraya biz gittik, yazıtları ortaya biz çıkardık. Onlara müzeyi biz yaptık. Oralara millet tarladan gitmesin diye 46 kilometreyi biz yaptık. Allah'ın izniyle şimdi oraya havaalanı da yapacağız. Türkiye'nin her yerine havaalanı yapıyoruz, oraya da havaalanı yapacağız. Atalarımızın izi neredeyse onu bulacağız" ifadelerini kullandı.

-"Gurbetçilerimiz AK Parti'ye teşekkür etmek için sandıklara koşuyor"

Çavuşoğlu ", "50-55 yıl önce ülkeden Avrupa yollarına çıkan, ucuz iş gücü olarak çağrılan ama unutulan, boynu bükük olan vatandaşların bugün sandıklara koştuğunu anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"AK Parti iktidarına kadar onların boynu büküktü, gurur duyacakları bir ülkesi yoktu. Ülkelerine her zaman bağlı kaldı kardeşlerimiz. Onlar şimdi, dün Hollanda'da, bugün İngiltere'de, 8'inde Almanya'da, Avusturya'da, Fransa'da başladı. Sandıkların önünde niye bekliyorlar biliyor musunuz? Çünkü onlar eskiden bu Türkiye ile gurur duyamıyorlardı. Ama şimdi gurur duydukları Türkiye'de söz sahibi olmak için, AK Parti'ye teşekkür etmek için sandıklara koşuyorlar. Artık gurbette ben de varım demek için sandıklara koşuyor o kardeşlerimiz. Çünkü artık ezik değiller. Ay Yıldızlı pasaportu, Alman polisinin önüne, Fransız polisinin önüne koyarken boynu eğik değil, gurur duyarak, ben Türk'üm diyerek, Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşıyım diyerek pasaportunu bırakıyor."

Gezi'de ortaya çıkanların, 3. köprü, 3. havaalanı, Kanal İstanbul, Marmaray'ı yapma diyen zihniyetin tekrar hortladığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"İşte bu zihniyet tekrar hortladı. Güçlerini birleştirdiler. 17-25 Aralık darbe girişiminin arkasında ne var? Bunlar kime taşeronluk ediyor, kime hizmet ediyor, Bayırbucak Türkmenlerine Esad zaliminin elinde ölmesinler diye, ortada aç kalmasın, battaniyesiz kalmasın diye gönderdiğimiz yardımlara operasyon düzenleyenler şimdi seçim öncesi yeni kumpaslar peşinde. Türkiye bunlara 30 Mart'ta, 10 Ağustos'ta gereken dersi verdi ve şimdi 7 Haziran'da bunlara ders vermeye hazır. O yüzden çok daha güçlü olacağız."

Çavuşoğlu, Türkiye'ye gelen turist sayısının 13 milyondan 40 milyona çıktığını, hedeflerinin 2023'te 50 milyon olduğunu belirterek, daha yaşanabilir bir Türkiye için çalıştıklarını söyledi.

Seçimden sonra millete hakaret edip, kafası çalışmıyor, cahil, AK Parti'ye oy veriyorlar, bidon kafalı diyenlerin cevabını 7 Haziran'da alacağını belirten Çavuşoğlu, "Hatta bunların oylarıyla bizim oy eşit sayılmamalı dediler. Şimdi baktılar bu yöntemle milletten oy alma yok. Şimdi acaba ne proje ortaya koysak, bunun derdine düştüler. Ama bilgi, beceri, ekip, çalışma, araştırma, üretkenlik yok. Gençler iyi bilir. Bilgisayarda copy-paste diye bir şey var. Kes-yapıştır. Oradan buradan alıyorsun, sağdan soldan, bizim ortaya koyduğumuz projelerden kapmışlar. Onu yapacağız, bunu yapacağız Türkiye'yi merkez yapacağız diyorlar. Ne yapacağı belli değil, nerede yapacağı belli değil, içinde ne olacağı belli değil" diye konuştu.

Kaynak: AA