TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, 2008 yılından bu yana yaşanan krize rağmen hızla geliştiğini, son yılda işçi sayısı artışında tarihi bir rekor kırdığını belirterek, "2014 yılı itibarıyla reel sektörde ve özel sektörde yeni, sıfır işe başlattığımız kişi sayısı ilave 1 milyon 100 bin kişi" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması
Hisarcıklıoğlu, çeşitli programlar için geldiği Bayburt'ta Vali Yusuf Odabaş'ı makamında ziyaret etti. Daha sonra Bayburt Belediyesine geçen Hisarcıklıoğlu, Belediye Başkanı Mete Memiş ile makamında bir süre görüştü.

Merkeze bağlı Masat köyündeki Dede Korkut Türbesini ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, ardından Şair Zihni Kültür Merkezi'nde düzenlenen UMEM Beceri 10 Projesi kapsamında düzenlenen "Argon Kaynakçılığı Kursu"nun sertifika törenine katıldı.

Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, 2008 yılında başlayan küresel krizin ardından 2014 sonuna kadar Avrupa Birliğinde işini kaybeden kişi sayısının yaklaşık 6 milyon olduğunu söyledi.

Türkiye'de, Avrupa'da yaşanan krize rağmen, özel sektörün müthiş bir başarı hikayesi olduğunu vurgulayan Hısarcıklıoğlu, "Türk özel sektörü olarak bizim sıfırdan hiç sigorta vergi numarası olmayıp işe başlattığımız kişi sayısı 4 milyon 194 bin kişi. Özel sektör olarak eğer biz de Avrupa gibi karamsar olup hiçbir şey yapmasaydık Türkiye'deki işsiz sayısı 4 milyon 200 bin kişi daha artacaktı" diye konuştu.

Türkiye'nin, 2008 yılından bu yana yaşanan krize rağmen hızla geliştiğini, son yılda işçi sayısı artışında tarihi bir rekor kırdığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Tarihi bir rekor kırdık. 2014 yılı itibarıyla reel sektörde ve özel sektörde yeni, sıfır işe başlattığımız kişi sayısı ilave 1 milyon 100 bin kişi. Türkiye'nin istihdam nüfusu her yıl şu an itibarıyla 700 bin kişi artıyor, biz 1 milyon 100 bin kişiyi işe almışız. Bu müthiş başarı hikayesi. Bunu neye rağmen yapmışız? Üzerimizdeki yüklere rağmen. Üzerimizdeki yükler rakiplerimizle eşit mi, değil. Türkiye'deki istihdam üzerindeki bütün yükler yani bir işçimizin eline net 100 lira geçerken bana maliyeti 159 lira. Peki rakiplerim ne ödüyor, ortalamasına bakıyorum, yüzde 35 ödüyor. Bu kadar dezavantaja rağmen, üzerimdeki yüke rağmen Türk özel sektörü olarak bunu başarmışsınız. Onun için Türkiye'nin tamamının sizi alkışlaması lazım."

Türk özel sektörünün üzerinde dünyada eşi benzeri olmayan kıdem tazminatı yükünün de olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Kıdem tazminatında dünya şampiyonuyuz. Dünyada bizle rekabet eden ülke yok. Biz istihdamda da en yüksek vergiyi ödüyoruz. Kıdem tazminatında da dünyada şampiyon olmamıza rağmen rekor kırdık ve 1 milyon 100 bin kişiyi işe başlattık" dedi.

Konuşmaların ardından kursu tamamlayan 60 kursiyere sertifikaları verildi. Sertifika törenine Vali Odabaş, Belediye Başkanı Memiş, davetliler, vatandaşlar ve kursiyerler katıldı.

Daha sonra Bayburt Üniversitesine geçen Hisarcıklıoğlu'na, Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından fahri doktora verildi.

Kaynak: AA