Nepal'e Giden UMKE Ekibi, Yurda Döndü

Nepal'de meydana gelen deprem sonrasında bölgeye ulaşan ilk arama kurtarma ekiplerinden Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), afet bölgesindeki çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü.

Uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen ekip, İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Malik Turkay Esin ve beraberindekiler tarafından çiçekle karşıladı.

Ekip başkanı Dr. Muzaffer Akkoca, düzenlenen basın toplantısında, Nepal'in Sanko adlı yerleşim biriminde konuşlandıklarını, bölgede AFAD ekipleriyle medikal hizmetler verdiklerini söyledi.

Sanko bölgesinde sahra hastanesi kurduklarını belirten Akkoca, görev süreleri boyunca Nepal'in farklı bölgelerinde de keşiflerde bulunduklarını ifade etti.

İhtiyacı olan Nepallilere hizmetler verdiklerini, ihtiyaçları da Türkiye'deki yetkililere bildirdiklerini aktaran Akkoca, şöyle konuştu:

"İlaç ve tıbbi malzeme yardımı yapıldı. Listeyi gönderir göndermez devletimiz bir gün içerisinde çok ciddi yardımda bulundu. Sunmuş olduğumuz hizmetten dolayı mutlu ve gururluyuz. Şu anda insanların ilaç, tıbbi malzeme ve gıda ihtiyaçları var. Yığma binalar olduğu için enkazlardan çok fazla kişi canlı çıkarılamadı. Bulaşıcı ve salgın hastalıklar şu anda söz konusu olabilir. Buna yönelik planlamalar yapılabilir. Dünya Sağlık Örgütü ile akrediteli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı da buradan götürdüğümüz için ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Dünya Sağlık Örgütü iletişim halindeyiz. İhtiyaç halinde tekrar bir planlama yapılabilir."

İl Sağlık Müdürü Albayrak da UMKE ekiplerinin 9 günlük çalışmasını tamamladığını, çetin şartlarda dolu dolu 9 gün geçirdiklerini ifade etti.

Ekibi kutlayan Albayrak, "Onlara şükran borçluyuz" diye konuştu.

Kaynak: AA