'20. Uluslararası Yoğun Bakım Sempozyumu'

Türk Yoğun Bakım Derneği'nin düzenlediği, "20. Uluslararası Yoğun Bakım Sempozyumu", 8-9 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, sepsisin en çok ölüme neden olan sağlık problemi olarak Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler'in de gündeminde yer aldığı belirtildi.

Sepsisten ölümlerin tüm dünyada artığının duyurulması ve bu konuda farkındalık yaratılması için eylem planları hazırlayan tüm ilgili kuruluşların, ortak hareketle çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Halk arasında 'kan zehirlenmesi' olarak yanlış adlandırılan sepsis, bir enfeksiyonun kendi doku ve organlarına verdiği hasara, vücudun verdiği kontrolsüz yanıtı olarak ortaya çıkıyor. Erken tanı ve tedavi olmaması durumda çoklu organ yetmezliği ve ölüme yol açan bir tablo ortaya görülebiliyor. Alınan önlemlere rağmen sepsisin görülme sıklığı her yıl yaklaşık yüzde 13 artış gösteriyor."

Açıklamada, Global Sepsis Alliance-GSA (Küresel Sepsis Birliği) tarafından 93 ülkede yürütülen sepsis farkındalığını artırmaya yönelik çalışmaların, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın desteği ve katılımıyla Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından sürdürüldüğü ifade edildi.

- Sağlık Bakanlığı'na ödül

Açıklamada, sepsisin masaya yatırılacağı "20. Uluslararası Yoğun Bakım Sempozyumu"nda, Global Sepsis Alliance-GSA (Küresel Sepsis Birliği), Dünya Yoğun Bakım Dernekleri Federasyonu ve Avrupa Yoğun Bakım Derneği'nden uzmanların bir araya geleceği belirtildi.

Sempozyumun yaklaşık 12 ülkeden çok sayıda katılımcı ve 25 oturumla 8-9 Mayıs'ta Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacağı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Sempozyum süresince sepsis, enfeksiyon, hemodinami, nütrisyon, renal yetmezlik ve mekanik ventilasyon başta olmak üzere pek çok konu ele alınacak. Başta sağlık çalışanları olmak üzere kamuoyunun bilinçlendirilmesi için yola çıkan Türk Yoğun Bakım Derneği, 'Sepsis Farkındalık Eğitimleri' ile 60'tan fazla ilde 25 bin sağlık personeline eğitim verdi. Dünyanın alanında önemli otoritelerinden biri olan Global Sepsis Alliance, Sağlık Bakanlığı'nın desteği ve katılımını ayrıcalıklı bularak dünyada ilk kez bir sağlık otoritesini ödüle layık buldu. Türkiye'nin yaptığı başarılı çalışmalar karşılığında verilecek ödül, sempozyum kapsamında düzenlenecek törenle Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na sunulacak."

Kaynak: AA