Kılıçdaroğlu, Anadolu insanını yine aşağıladı

"İzmir'i bir ağır sanayi kenti yapmak aklımın ucundan geçmez" diyen Kılıçdaroğlu, İzmir'in her şeyden önce entelektüel bir kent olması, katma değeri yüksek ürün üreten, ticaret ve fuarlar kenti olması, ağır sanayinin de Anadolu'ya taşınması gerektiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, Anadolu insanını yine aşağıladı
Kılıçdaroğlu, Anadolu insanını yine aşağıladı
İzmir Ticaret Borsası'nın Kaya Termal Oteli'nde düzenlediği 'Borsa Söyleşileri' toplantısına katılan Kılıçdaroğlu, konuşmasında, Merkez Türkiye Projesi'nin önemli bir ayağının da eğitim olduğunu, her organize sanayi bölgesinde (OSB) yatılı meslek lisesi kuracaklarını, denetimi Milli Eğitim Bakanlığında olmak üzere yönetimini OSB yönetimlerine vereceklerini, buralarda iş garantili eğitimin verileceğini söyledi.

Üniversitelerin bilgi üretmesi için de yeni süreç başlatacaklarını, her yıl en az 15 bin üniversite mezununu doktora için yurtdışına göndereceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, 20 yıl sonra yurtdışından bilgi taşıyan 50 bin insanla, Türkiye'nin bilgi toplumu olma yolunda büyük adım atacağını ve geleceği kurtaracağını savundu.

Kılıçdaroğlu, Merkez Türkiye Projesi kapsamında kurulacak Mega Kent'i, bir valinin değil TOBB, Uluslararası Nakliyeciler Derneği gibi iş dünyası örgütlerinin yöneteceğini, projenin bürokrasiye boğulmaması için iş dünyasının pratik gücünden yararlanacaklarını vurguladı.

Projenin 200 milyar dolarlık yatırım gerektirdiğini, bunun 40 milyar dolarının devlet, 160 milyar dolarının özel sektör tarafından yapılacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, 'Emin olun projeyle ilgili dünyanın çok saygın kuruluşlarından güzel telefonlar aldık. Bu proje hayata geçtiğinde göreceksiniz, dünyanın pek çok dev firması burada yatırım için harekete geçecek. Bu, hayali bir proje değil, ayakları yere basan, elle tutulan bir projedir' diye konuştu.

- 'Barışın da teminatı olacak'


Gelişen ve yükselen ekonomilerin dünya ticareti ve gelirinden aldığı payın son yıllarda hızla artmasına rağmen gelirden en az payı alan ülkenin Türkiye olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, Merkez Türkiye Projesi'yle denizle bağlantısı olmayan tüm ülkelerin küresel limanı haline geleceklerini ve Türkiye'yi, 4,5 saatlik uçuş mesafesindeki 58 ülkenin merkezi haline getireceklerini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, Merkez Türkiye Projesi'nin savaş ve çatışma kabul etmediğini de belirterek, şöyle konuştu:

'Proje, savaş ve çatışma kabul etmeyen, tam tersine ülkeleri birbirine bağlayan bir projedir. Projeye dahil olan 58 ülkeden hiçbiri çatışma istemeyecek, ülkelerin ortak amacı barış olacaktır. Merkez Türkiye Projesi, kendi bölgesine barışı getiren ve güvenceye alan bir proje olacaktır. Düşünün bizim dış politikamızı. Mısır Ro Ro seferlerini kaldırdı, Türkiye'den gelenleri kabul etmiyor, güneye gidin tır şoförleri kamyonlarını satmak istiyor. Ne yapacaklar, Irak, Suriye, Mısır yok. Bizim bu projemiz, tüm bu bölgenin barışının da güvencesi olacaktır.

Projemizi kıskananlar da olacaktır. Neden biz üretemedik diye. Sayın Davutoğlu, 'benim kitabımda vardı, oradan yürüttüler mi çaldılar mı' öyle bir şey söyledi. Kitabını okumamıştım, arkadaşlara sordum gerçekten kitabında var mı böyle bir şey diye. Bir yerinde bir merkez sözcüğü geçiyormuş. Merkez sözcüğü geçiyor diye Merkez Türkiye Projesi olmaz tabii. Bu proje, emek, akıl, bilgi isteyen bir proje. Bir kişinin hazırladığı bir proje de değil. Farklı dünya görüşlerine ve bilgi birikimine sahip insanların ortak üretimidir. Bu proje, bizim projemizin ötesinde bir Türkiye projesidir. Ben şuna inanıyorum, hangi iktidar gelirse gelsin bu projeyi uygulamak zorundadır. Bu projenin uygulanmadığı bir Türkiye, büyüyen, gelişen bir Türkiye olamaz.'

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Merkez Türkiye Projesi'nin özel bir yasası ve teşvik sisteminin olacağını, katma değeri yüksek üreten sanayiciye özel teşvikler getirileceğini, gerekirse hiç vergi alınmayacağını söyledi.

- 'Sinema sanayi niye İzmir'de kurulmasın'

Türkiye'nin orta gelir ve orta teknoloji tuzağı içinde olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, 'Bir ülkenin başbakanı buzdolabı yapmakla övünmez. Buzdolabı, 18. yüz yılın ürünüdür. Katma değeri yüksek ürün ürettiğimiz zaman, dünyada bir markamız, değerimiz olur' dedi.

'İzmir'i bir ağır sanayi kenti yapmak aklımın ucundan geçmez' diyen Kılıçdaroğlu, İzmir'in her şeyden önce entelektüel bir kent olması, katma değeri yüksek ürün üreten, ticaret ve fuarlar kenti olması, ağır sanayinin de Anadolu'ya taşınması gerektiğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu, 'İzmir'de, bulunduğu konum gereği sağlık serbest bölgesi yapılabilir, İzmir bir sağlık kenti olabilir. Kuzey Avrupa'dan gelen yaşlı nüfus, burada tedavi olabilir. Mesela sinema sanayi, niye İzmir'de kurulmasın, bir engel yok ki. Tüm mesele şu. Almanya'ya bakın, nüfusun yığıldığı bölgeler yoktur, son derece dengelidir. Bizde de aynı nüfus var ama bunun yüzde 50'si belli kentlerde bulunuyor, Anadolu tam tersine daha da boşalıyor. Mega Kent ile bu dengeyi getireceğiz' diye konuştu.

'Mazot için belirlediğiniz 1,5 lira gibi ette de neden bir fiyat vadetmediniz?' sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, mazot için vadettikleri fiyatı belirlerken uzun bir çalışma yaptıklarını ve KDV ve ÖTV'siz fiyatının 1,25 lira olduğundan hareketle yola çıktıklarını, gıda fiyatlarıyla da ilgili çalışmalar yapılabileceğini, hayvancılıkta da besicilikte uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olarak bozulmalar yaşandığını söyledi.


Kaynak: AA