İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

İsrail'in Ofer Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Milletvekili Halide Cerrar'a destek için düzenlen gösteriye İsrail askerleri müdahale etti.

Filistin'in Ramallah kentindeki İsrail yönetiminin kontrolünde bulunan Ofer Hapishanesi önünde Milletvekili Cerrar'a destek amacıyla gösteri düzenleyen Filistinliler ve olayı takip eden gazeteciler, İsrail askerlerinin biber gazlı ve ses bombalı müdahalesiyle karşılaştı.

Göstericiler, Cerrar'ın serbest bırakılması için slogan attı.

Filistin Kadın Komiteleri Başkanı Hitam Saafin, "Dayanışma gösterisi, İsrail'in Milletvekili Halide Cerrar'ın serbest bırakılmasının ertelenmesine ve genel olarak Filistinli esirlere yönelik politikasına tepki amaçlı düzenlendi" dedi.

Saafin, "Cerrar'a önce idari hapis cezası verildi. Ardından suçlamalar yöneltildi. Sonra kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi ancak savcılık kararı temyize götürdü. Tüm bunlar tutuklamanın siyasi olduğunu gösteriyor ve Filistinli yöneticiler ile seçilmiş milletvekillerinin siyasi çalışmalarını hedef alıyor" diye konuştu.

Hitam Saafin, Cerrar'ın tutuklanmasının kadın haklarını ve seçilmişleri koruyan anlaşmalara aykırı olduğunu sözlerine ekledi.

- Açlık grevindeki Adnan'a destek

Öte yandan, İsrail'in Remle Hapishanesinde 5 Mayıs'tan beri açlık grevi yapan İslami Cihad Hareketinin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan için Ramallah'ta düzenlenen gösteriye onlarca aktivistin yanı sıra yetkili isimler de katıldı.

Eylemciler, uluslararası toplumdan Adnan'ın serbest bırakılması ve idari tutukluluk sisteminin sonlandırılması için İsrail'e baskı yapmasını istedi.

AA muhabirine konuşan Hıdır Adnan'ın babası Musa, "Oğlum ilk defasında olduğu gibi zaferle hapisten çıkacak" ifadesini kullandı.

Oğlunun sağlık durumunun kötüye gittiğini, görme sorunu yaşadığını ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldığını belirten Musa, Filistinlileri evladının yanında yer almaya, açlık grevini desteklemeye, maruz kaldıkları zulmü Avrupa toplumuna ulaştırmak için sosyal medyayı aktif kullanmaya çağırdı.

Geçen temmuzdan bu yana İsrail'deki hapishanede tutulan İslami Cihad Hareketi'nin önemli isimlerinden 37 yaşındaki Hıdır Adnan, İsrail tarafından daha önce gözaltına alındığında da yaklaşık 70 gün açlık grevi yapmıştı.

Esir İşleri Yüksek Kurulu verilerine göre, İsrail hapishanelerinde, aralarında 2'si eski bakan, 13'ü milletvekili, 2'si kız çocuğu 21 kadın, 205'i erkek çocuk 6 bin 500 Filistinli tutuklu bulunuyor. Hapishanedeki Filistinlilerin 478'i bir veya birden fazla müebbet hapis cezası almışken, 480'i idari tutuklu durumunda bulunuyor.

İsrail, "gizli güvenlik bilgilerine" dayanarak, Filistinlileri, "idari tutuklama" adı altında 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor ve tutukluluk süresini uzatabiliyor.

Kaynak: AA