İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü O İddiaları Yalanladı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, “Yılanın Isırdığı Çocuğa Serum ve Doktor Bulamayan Aile 8 Hastane Dolaştı” haberlerindeki iddianın gerçeği yansıtmadığını, aşı depolarında yılan, akrep, difteri, tetanos ve kuduz serumu bulunduğunu bildirdi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü O İddiaları Yalanladı
İl Sağlık Müdürlüğü’nden bazı basın yayın organlarında yer alan “Yılanın Isırdığı Çocuğa Serum ve Doktor Bulamayan Aile 8 Hastane Dolaştı” haberleriyle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Aşı Depolarında Yılan, Akrep, Difteri, Tetanos ve Kuduz Serumu bulunmaktadır. Serumlar hastanelerin talebi üzerine soğuk zincir şartlarında ilgili hastanelere teslim edilmektedir. Bunun haricinde serum talebi acil durumlarda da Bakırköy, Zeytinburnu, Maltepe ve Ümraniye aşı depolarından (7/24) hekimin reçete etmesi karşılığında hastanelere verilmektedir. Konu hakkında resmi yazı ile tüm kurumlar bilgilendirilmiştir. 2015 yılında Avrupa ve Anadolu yakasındaki hastanelere yılan serumu dağıtımı yapılmış olup, ihtiyaç halinde depolarda hazır bulundurulmaktadır” denildi.

Yılan ısırığının mevsimsel vakalar arasında yer aldığı belirtilen açıklamada, “Ayrıca ülkemizde yılan ısırığı vakaları sık görülmemekle birlikte mevsimsel vakalar olarak görülmektedir. Yılan ısırığı vakalarında hastalar 24 saat izlenebilir veya klinik durumuna göre yılan serumu uygulanabilir. Ancak yılan serumunun kendisi de ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bununla birlikte zehirlenme durumlarında sağlık personeline ve halkımıza 7/24 bilgi veren ve danışmanlık yapan 114 nolu UZEM (Ulusal Zehir Danışma Merkezi) Çağrı Merkezi bulunmaktadır.

Habere konu olan hastamız 48 saat süresince izlenmiş ve antiserum uygulamasına gerek görülmemiştir. Genel durumu iyi olan hastamız her an taburcu edilmeye müsait olup, kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA