Ege Denizi'nde 'Umut Harekatı'

Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı'nın, kaçakların geçişlerinin önlenmesi amacıyla yürüttüğü "Umut Harekatı" kapsamında, son 3 günde 331 kaçağın kurtarıldığı, 2 insan kaçakçısının da yakalandığı bildirildi.

Ege Denizi'nde 'Umut Harekatı'
İzmir Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, sahil güvenlik ekipleri tarafından kaçak göçmen geçişlerinin önlenmesi amacıyla İzmir, Aydın, Çanakkale ve Muğla'da, 23, 24 ve 25 Mayıs tarihlerinde "Umut Harekatı" kapsamında 11 arama kurtarma faaliyeti icra edildi.

Arama kurtarma faaliyetlerinde, Suriye, Myanmar, Afganistan, İran ve Eritre uyruklu 23'ü çocuk 331 kaçak kurtarıldı.

Muğla'nın Datça ilçesi Dirsek Bükü Ağıl Koyu mevkisi ile Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi Assos önlerinde kurtarılan kaçak göçmenlerle birlikte 2 insan kaçakçısı da yakalanarak, jandarma ekiplerine teslim edildi.

- Kurtarılan göçmen sayısı 8 bine yaklaştı

Bu arada, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı'nın sorumluluk sahasında yapılan arama kurtarma faaliyetlerinde yıl başından bu yana kurtarılan kaçak göçmen sayısı 8 bine yaklaştı.

Sahil güvenlik ekiplerince 1 Ocak-25 Mayıs tarihlerinde icra edilen 268 arama kurtarma faaliyetinde, 7 bin 864 kaçak göçmen kurtarıldı, 24 insan kaçakçısı ise yakalanarak ilgili birimlere teslim edildi.

Ege'de geçen yıl boyunca müdahale edilen 529 olayda, 12 bin 884 kaçak göçmen kurtarılmış, 72 göçmen kaçakçısı da yakalanmıştı.

- Sahil güvenlik denizde zorda kalanların yardımına koştu

Öte yandan, sahil güvenlik ekipleri, kaçak göçmen geçişlerinin önlenmesi çalışmalarının yanı sıra denizde zor durumda kalanların yardım çağrılarına da koştu.

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 23 Mayıs'ta Davutlar önlerinde akaryakıtlarının bitmesi üzerine denizde mahsur kalan 3 kişi, yaptıkları yardım çağrısının ardından görevlendirilen sahil güvenlik botu tarafından kurtarılarak, sahile çıkarıldı.

Sahil güvenlik ekipleri, aynı tarihte Muğla'nın Marmaris ilçesi Göcek önlerinde bulunan bir teknede yaralanan kişiyi de süratle tahliye ederek, karada bekleyen 112 Acil Sağlık ekibine ulaştırdı.

Kaynak: AA