Kosova 'Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci' Daimi Üyesi

Kosova, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Parlamenter Asamblesi 2'nci Genel Kurul toplantısında, örgütün daimi üyeliğine kabul edildi.

Kosova 'Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci' Daimi Üyesi
Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, toplantının ardından yaptığı açıklamada, bu "tarihi" kararın, entegrasyon ve Kosova'nın tanınması süreçlerine katkı sağlayacağını söyledi.

Kararın oy birliği ile alındığını ifade eden Veseli, Kosova'nın ilk kez entegrasyon ve Kosova'nın devlet olarak tanınması sürecinde büyük önemi olan uluslararası bir örgüte üye olduğunu vurguladı.

GDAÜ dönem başkanlığını yürüten Arnavutluk Meclis Başkanı İlir Meta da genel kurul toplantısına katılan Sırbistan heyetine, Kosova'nın örgüte daimi üyeliğinin kabulünde ortaya koydukları yapıcı katkı dolayısıyla teşekkür etti.

GDAÜ toplantılarına bir yıldır gözlemci üye olarak katılan Kosova'nın kabulüyle örgütün üye sayısı 13'e çıktı.

Bu arada, genel kurul toplantısında örgütün sekretaryasının nerede olacağı ile ilgili karar da gündeme geldi. GDAÜ Parlamenter Asamblesi Çalışma Grubu Başkanı Taulant Balla, toplantının ardından yaptığı açıklamada, örgütün daimi sekretaryasının yeri konusunda bir karara varmadıklarını söyledi.

Balla, konunun Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenecek bir sonraki toplantıda yeniden görüşüleceğini ifade etti.

Basın açıklamalarının ardından, GDAÜ Parlamenter Asamblesi 2'nci Genel Kurul toplantısı sona erdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de toplantıya katıldı.

- Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ), Balkanlar'da barış ve istikrarın tesis edilmesi, iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve bölgesel işbirliğinin sağlanması amacıyla 1996 yılında Bulgaristan'da kuruldu.

GDAÜ'nün amaçları arasında, bölge ülkeleri arasında siyasi ve güvenlik alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi, ekonomik işbirliğinin teşvik edilmesi ve işbirliğinin demokratik kurumlar, adalet, yasadışı faaliyetlerle mücadele ve beşeri boyutlarının genişletilmesi yer alıyor.

Oluşumun kurucu üyelerinden olan Türkiye, 1998-1999 ve 2009-2010 yıllarında dönem başkanlığını yürüttü. Oluşumun dönem başkanlığını geçen yıldan itibaren Arnavutluk yürütüyor.

Kaynak: AA