Kolombiya'da Barış Görüşmeleri

Kolombiyalı yetkililer, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) kara mayını kullanımına son vermesini gerektiğini bildirdi.

FARC ile barış görüşmelerini yürüten ekipten avukat ve politikacı Humberto de la Calle, Havana'da basın mensuplarına, 7 yaşındaki bir kız çocuğunun mayına basarak hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu gerçekten bir insan trajedisi. Kolombiya topraklarını mayınlardan tamamen temizlemeliyiz. Bildiğiniz gibi, Kolombiya devleti yıllar önce mayın kullanmayı bırakmıştı" diye konuştu.

De la Calle, hükümet ve FARC arasında ülkedeki kara mayınlarının temizlenmesi konusunda varılan anlaşma kapsamında, FARC'ın kara mayını kullanmama konusunda verdiği taahhütü kamuoyuyla paylaşması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"FARC'ın artık sorumluluk alması ve Kolombiya topraklarına başka bir mayın yerleştirmemesi gerekir. Ülkedeki mayınların temizlenmesi konusunda anlaşmaya varılmışken, böyle vahim bir olayın yaşanması gerçekten çok üzücü."

Ingrid Guejia Guecio isimli 7 yaşındaki kız çocuğu, çarşamba günü Aguaclara kasabasındaki okulundan evine kestirme bir yoldan dönerken, mayına basmış, meydana gelen patlamada hayatını kaybetmişti.

Ingrid'in ölümü büyük tepkilere neden olmuş, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, mayın temizleme programının acilen uygulanması gerektiğini açıklamıştı.

Kolombiya hükümeti ve FARC, mart başında Küba'nın başkenti Havana'da yaptıkları barış görüşmelerinde, ülkedeki kara mayınlarını temizleme konusunda anlaşmıştı.

Taraflar, Kasım 2012'de Havana'da başlayan barış görüşmelerinin önceki turlarında, tarım, siyasi katılım ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konusunda kısmi anlaşmaya varmışlardı. Müzakerelerin bundan sonraki turlarında, şiddetin telafisi, silahların teslimi ve isyancıların sivil hayata yeniden entegrasyonunun ele alınması bekleniyor.

Kolombiya hükümetinin verilerine göre, 1990-2003 yıllarında kara mayınları nedeniyle ülkede 2 bin 156 kişi öldü, 7 bin 904 kişi yaralandı.

Sol görüşlü FARC'ın hükümete karşı 1964'ten bu yana yürüttüğü silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirmiş, 5 milyon kişi göç etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA