Zeytinin 'Yok Yılı'nda Verimi Yüzde 80 Artıran Proje

Yalova'da, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 4 yıl önce uygulanmaya başlanan "Zeytinde Periyodisitenin Kırılması Projesi" sayesinde "var yılı" ve "yok yılı" olarak adlandırılan dönemin etkileri asgariye indirilerek, verimde yüzde 80'e varan artışlar sağlandığı bildirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Buğday, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinin periyodisite (ürün alınan yılın önceki yıla göre verimsiz geçmesi) sorunu yaşanan ürünlerden biri olduğunu söyledi.

Elma kadar yoğun ve şiddetli olmasa da zeytinde de periyodisitenin çok sık görüldüğünü ve bunun çiftçiler arasında sıkıntıya yol açtığını belirten Buğday, şöyle devam etti:

"Çiftçiler bunu periyodisite değil de 'var yılı' ve 'yok yılı' olarak adlandırır. Biz de bunu nasıl ortadan kaldırabiliriz yani bütünüyle olmasa da bir şekliyle bunu azaltabilir miyiz diye bir çalışma yürüttük. İlimizde ortalama 6 yerde deneme bahçesi kurduk. Bu deneme bahçelerinde bir firma, bize uygulamadaki gübre ve malzemelerin teminini sağlayarak destek verdi. Bu 6 bahçede genelde karşılaştırmalı bir çalışma yürüttük. Yalova'da yaklaşık 1 milyon zeytin ağacı var ve bunlarda beşer kilogramlık bile artış sağlarsak bunun parasal değerinin çok ciddi bir rakam olduğunun hesabıyla bu projeye başladık."

Projeyi 4 yıldır sürdürdüklerini aktaran Buğday, hem alınan ürünün miktarında artışı sağlamak hem de meyve kalitesini yükseltmek için bazı uygulamalar yaptıklarını dile getirdi.

Buğday, ocak ayında organik gübreyle bu işe başladıklarına değinerek, "Yani zeytin ağacında periyodisiteyi kaldırmak için budama, sulama, gübreleme ve doğru ilaçlamayla bunu minimize edeceğimizi tahmin ediyorduk. Çalışmalarımızın temel eksenini de bu oluşturmuştu" ifadesini kullandı.

Mart ayında yapraklara gübre atarak projesi sürdürdükleri bilgisini veren Buğday, budama ve bordo bulamacı uygulamaları da yaptıklarını belirtti.

Buğday, şunları kaydetti:

"Yine zeytinde önemli bir zararlı olan zeytin güvesinin hem çiçek hem de meyve döneminde ilaçlamaları ve gübre takviyesi yapılıyor. En son zeytin irileme döneminde zeytin sineğiyle mücadele edildi. Projeyle ciddi anlamda ürün artışı gözlemledik. En önemlisi de çiftçiler arasında 'var yılı' ve 'yok yılı' olarak adlandırılan olayı ciddi anlamda ortadan kaldırdık. Özellikle 'yok yılı' denen dönemlerde yüzde 80 artış gözlemledik. Ürün kalitesinde de ciddi anlamda farklılık oldu. Marmarabirlik'e çiftçilerimizin bu uygulamadan sonra önemli oranda birinci ve ikinci sınıf kalitede zeytin verdiklerini gördük."

- "Yok yılı"nda verim yüzde 30'dan yüzde 80'e çıktı

Altınova ilçesi Kaytazdere beldesinde yaşayan çiftçi Ruhi Çınar da 6 deneme bahçesinden birinin kendisine ait olduğunu ifade etti.

Proje sayesinde yıllara göre verim artışında yüzde 80-100'e ulaştığına dikkati çeken Çınar, "Bahçemden proje öncesi bin ile bin 200 kilogram ürün alırken projeyle 2 bin 300 kilogram ürün aldık. Proje kapsamında ocak ayında başlayıp eylül ayına kadar 6-7 kez bitki besleme uygulaması yapıyoruz. Bitkiyi zamanında beslediğimizde ürün artışı olacağını gözlemledik. Ürünün kalitesinde de ciddi fark ortaya çıktı. Yüzde 70-80'i birinci kalite oldu. Ayrıca 'yok yılı'nda verim yüzde 30 iken bu uygulama ile yüzde 80'lere çıktı" diye konuştu.

Kaynak: AA