Ukrayna, Rusya İle Geçmişte İmzaladığı Bazı Anlaşmaları İptal Etti

Ukrayna Parlamentosu, Rusya Federasyonu ile daha önce imzalanan 5 anlaşmayı iptal etti.

Parlamentonda bugün yapılan genel kurulda, Ukrayna ile Rusya arasında daha önce imzalanan 5 anlaşmanın iptal edilmesine ilişkin konu gündeme alındı.

Parlamentoda oy çokluğu ile Rusya ile Ukrayna arasında "Gizli bilgilerin karşılıklı korunması", "Moldova Cumhuriyeti topraklarında geçici konuşlandırılan Rusya askeri birliklerinin Ukrayna toprakları üzerinden geçişi", "Devletler arası askeri ulaşım organizasyonu", "askeri istihbarat alanında işbirliği" ve "askeri alanda işbirliği" anlaşmaları iptal edildi.

Parlamentoda ayrıca, doğuda Rusya'nın saldırganlığını tam olarak sona erdirinceye kadar İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Sözleşmesi çerçevesinde Ukrayna'nın üstlendiği bazı yükümlülüklerden geri çekilmesine ilişkin karar aldı. Söz konusu karar 249 milletvekilinin desteğiyle çıktı.

Parlamentodan çıkan bir başka kararda da, "Rusya'nın silahlı saldırısını püskürtmek için tedbirler almak amacıyla askeri operasyonların sürdürüldüğü doğuda, İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Sözleşmesi çerçevesinde insan haklarına tam riayet edilmesine garanti vermesinin imkansızlığından dolayı Ukrayna'nın üstlendiği taahhütlerinden geçici olarak geri çekilmesi gerektiği" kaydedildi.

Mecliste muhalefet liderliğini yürüten Yuriy Boyko, böyle bir kararın Ukrayna vatandaşlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurma hakkından mahrum bırakacağını öne sürerek, alınan karara tepki gösterdi.

Öte yandan ülkede kutlanan "ulusal giysi günü" nedeniyle başta Meclis Başkanı Vladimir Grosyman, Başkan Yardımcısı Andriy Parubiy ve çok sayıda milletvekilinin milli giysilerle genel kurul salonuna gelmeleri dikkat çekti.

Kaynak: AA