Sanatçı Emel Örgün'ün Yeni Albümü Çıktı

Bursalı Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği sanatçısı Emel Örgün'ün yeni albümü, "Yörüklerin Ezgisi (Türküler Yalan Söylemez)" adıyla müzikseverlerin beğenisine sunuldu.

Sanatçı Emel Örgün'ün Yeni Albümü Çıktı
Alınan bilgiye göre, Bursa ve Kütahya'da köy köy gezip saklı kalan ve gün yüzüne çıkmamış türküleri derleyen Örgün'ün ulusal albüm çalışması, 15 Mayıs'tan itibaren müzik marketler ve dijital platformlarda yerini aldı.

"Yörüklerin Ezgisi (Türküler Yalan Söylemez)" adıyla piyasaya çıkan albümde, Bursa, Kütahya, Manisa, Muğla ve Aydın yörelerine ait türkülerin yanı sıra bir de Rumeli türküsü bulunuyor. Tamamı anonim olan albümdeki türkülerden ikisi Örgün tarafından derlendi.

Hazırlıkları profesyonel bir ekiple yürütülen albümün hazırlıkları yaklaşık bir yıl sürdü. Kayıtları Siberya Müzik'te yapılan albümün aranjeliği Grup Laçin'den Kıvanç Hakkı Haseki, mix/mastering ise Yaşar Aydın'a ait. Vokallerde Kıvanç Hakkı Haseki ve Yaşar Aydın'ın yer aldığı albümdeki eserlerde saz ekibi, Çetin Akdeniz, İsmail Soyberk, Bülent Ay, Cafer Nazlıbaş, Fuat İlbey, Serhan Yasdıman, Murat Toraman, Bekir Sakarya, Feyzi Günuç ve Yaşar Akpençe'den oluştu.

Albümde, "Arpalıkta Yolum Yok", "Kayaköy'ün Alt Yanında Değirmeni", "Irmızanım (Koccaz Türküsü)", "Deniz Kenarında Harman Olur mu?", "Şu Dalma'dan Geçtin mi? (Yörük Ali)", "Teke Yöresi Potbori", "Feracemin Ucu Sırma", "Dağlar Gazeli", "Armut Ağacı" ve "Bulaşık Almış Koyunlarını" türküleri bulunuyor.

Örgün'ün albümündeki türkülerden üçü için Harmancık Belediyesinin katkılarıyla Bursa/Harmancık Eko Turizm Bölgesi'nde ve Kütahya'nın Tavşanlı ilçesi Çaltılı köyünde İnegöllü yönetmen Hasan Kandemir tarafından klip çekimleri yapıldı. Kliplerde, Kayı Boyu halk dansları, yöresel kıyafetleri ve oyunlarına yer verildi. Örgün'ün otantik kıyafetleri Bursa Lal Organizasyon tarafından temin edildi.

Albümündeki bütün türküler için klip çekileceğini belirten Örgün, tüm masrafların kendileri tarafından karşılandığını ifade etti.

- Emel Örgün

Aslen Tavşanlı kökenli olan Emel Örgün, İnegöl'de dünyaya geldi. Küçük yaşlarda müzik çalışmalarına başlayan Örgün, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği çalışmalarında bulundu.

Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuvarını bitiren ve burada çalışmaya devam eden Örgün, bu sürede 9 yıl Yücel Paşmakçı yönetimindeki çalışmalarda yer aldı.

Örgün, 2004 yılında Kütahya ve Bursa yöresinde "Gökteki Yıldız" albümünü çıkardı, 2006'da yönetmenliğini Ezel Akay'ın yaptığı "Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?" filminde, Bursa yöresine ait derleme çalışmalarından iki türkü ile rol aldı, Bursa'da çeşitli korolarda şeflik yaptı.

Emel Örgün, 2008'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Halk Müziği Mahalli Sanatçı unvanını aldı.

Bursa ve Kütahya köylerinde tamamen kendi imkanlarıyla birçok derleme ve araştırma çalışması yapan ve buna devam eden Örgün'ün derlemeleri "Yörem" adlı albüm ve kitap şeklinde kültür hizmeti olarak Tavşanlı Belediyesi tarafından hazırlanıp dağıtıldı.

Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda (Kütahya Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumları, İTÜ Uluslararası Müzikte Temsil Sempozyumu) sunumlar yapan Örgün, 2009'da Kütahya'da "Yücel Paşmakçı Onur Gecesi"ni düzenledi.

Örgün, 2011'de kurduğu "Yörük Türkmen Efe Torunları Kültür ve Dayanışma Derneği"nin başkanlığını yürütüyor.

Bursa'da bütün yöre sanatçılarını bir araya getiren Örgün, "Yöre Sanatçılarına Saygı ve Onur Gecesi"ni de organize etti. TRT, 2011'de Örgün hakkında belgesel film hazırladı.

Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli yörelerde şenlik, festival, fuar organizasyonlarında konserler veren Örgün, bazı televizyon programlarına katıldı.

Kaynak: AA