Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, İzmir'de Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, seçimlerden sonra İzmir'e serbest turizm ve ticaret bölgesi kurulması için çalışma başlattıklarını, bunun için 4 yer belirlediklerini ve bu konuda iş dünyasının fikirlerini beklediklerini söyledi.

Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, İzmir'de Açıklaması
Bakan Eroğlu, bir otelde düzenlenen toplantıda, İzmir Ticaret Borsası üyeleriyle bir araya geldi, İzmir'le ilgili projelerini anlattı.

İzmir Ticaret Borsası'nda işlem gören ürünlerin topraktan gelen ürünler olduğuna işaret eden Eroğlu, "İzmir'de öyle mümbit topraklar var ki Anadolu'da bir söz vardır, adam eksen biter. İzmir'in toprakları, böyle bereketli topraklar ancak burada sulama olmadan mahsul almak mümkün değil. Ben size İzmir'de ne kadar mümbit toprak varsa tamamının modern sulama sistemleriyle sulayacağımızın sözünü veriyorum" diye konuştu.

İSKİ Genel Müdürü olduğu dönemde İstanbul'un suyla ilgili problemlerini çözdüklerini dile getiren Eroğlu, "İstanbul'da 8 ayda 60 yıllık su kesintisi sorununu çözdük. Şimdi Küçük Menderes Deltası'nda 7 büyük baraj ve 6 gölet yapıyoruz. Bunların tamamlanmasıyla Küçük Menderes Ovası'nda tamamen sulanacak. Çiftçinin cebine yıllık yaklaşık 500 milyon lira girecek" ifadelerini kullandı.

Eroğlu, İzmir'e toplam 45 baraj ve sulama tesisi yaptıklarını kaydederek, İzmir'i organik gıda, tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkileri üreten, ihraç eden bir şehir haline getirmek istediklerini belirtti.

-"İzmir'i organik ürün merkezi yapacağız"

İzmir'de bu projeler için iş dünyasının fikrini önemsediğini vurgulayan Eroğlu, "Burada ürün çeşitliliği planlamasını yaparak yakın zamanda dünyanın en önemli sektörü olacak güvenilir gıda sektörünün lideri olacağız. Bunun için sizlere çok büyük iş düşüyoruz. İnşallah İzmir'i organik ürünlerin üretilmesinde önemli bir merkez yapacağız" dedi.

Eroğlu, İzmir'in tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiği uygun iklim koşullarına sahip olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin dünyadaki 107 milyar dolarlık tıbbi ve aromatik bitki pazarından 650 milyon dolar civarında pay alabildiğini dile getirdi.

Türkiye'yi fidan ve süs bitkileri konusunda dünyada önemli bir merkez haline getirmek istedikleri aktaran Eroğlu, bu konuda İzmirli girişimcileri desteklemeye hazır olduklarını ifade etti.

-"İzmir için 26 eylem planı hazırladık"

İzmir için 26 eylem planı hazırladıklarını ve bunlarla ilgili iş dünyasının taleplerini beklediklerini aktaran Eroğlu, "26 eylem planını alın inceleyin. Bununla ilgili ne fikirleriniz ve talepleriniz varsa söyleyin gelin birlikte İzmir'i şaha kaldıralım" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, İzmir'de turizm çeşitliliğini arttırmak istediklerini, bunun için bir serbest turizm ve ticaret merkezi kurmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Serbest Turizm Ticaret Bölgesi diye bir projemiz var. Arkadaşlarımız her yeri taradı 4 yer tespit etti. En güzel yeri sizin de görüşünüzü alıp, serbest turizm ticaret bölgesi yapacağız. İçinde yat limanı olacak, zengin turist gelecek Mısır Çarşısı gibi bir çarşıdan alışverişini yapacak, yöresel ürünlerini alacak. Butik otelleri, golf sahaları, av turizmi sahaları olacak. Orada en az 10-15 bin dolar bırakıp ülkesine dönecek. Her şeyi hazır ancak yerinin çok iyi seçilmesi gerek, bu konuda sizin de fikirleriniz bekliyoruz."

Kaynak: AA