Meme Kanserinde Milimetrik Tümörler De Görüntülenebilecek

Türk bilim insanlarının geliştirdiği cihaz sayesinde meme kanserinde tespitinde zorluk yaşanan küçük tümörler bile görüntülenerek tedavide başarının artması bekleniyor.

Projenin sorumlusu Prof. Dr. Murat Özcan, "Mikrodalga Meme Tomografisi" ile tümörün gerçek büyüklüğünün, şekli, yeri ve habis olup olmadığının tespit edilebileceğini bildirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Akduman ve ekibi tarafından geliştirilen ve İTÜ-Arı Teknopark'ta faaliyet gösteren bir firma tarafından üretilen cihazla ilgili klinik çalışmalar, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümünden Prof. Dr. Murat Özcan ve Prof. Dr. Tunaya Kalkan denetiminde yürütüldü.

Mevcut görüntüleme cihazlarına kıyasla daha ileri seviyede sonuçlar elde edilen "Mikrodalga Meme Tomografisi (MMT)" cihazı, 15-17 Mayıs'ta Pekin'de Avrupa Cerrahi Birliği (ESS) ve Çin Cerrahi Organizasyonu (CCS) tarafından düzenlenen kongrede "Mükemmel Çalışma" ödülü kazandı.

Toplantıda paylaşılan, hastalar üzerinde yapılan çalışmaların ilk sonuçlarına göre, cihazla elde edilen görüntülerin, hastadan çıkarılan tümörlerin büyüklük ve özeliğiyle bire bir örtüştüğü saptandı.

-"Her yaşta ölçüm yapılabilecek"

Proje sorumlusu Prof. Dr. Murat Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinin teşhisinde yaygın başvurulan mamografinin, sadece 40 yaş üstü kadınlarda kullanılabildiğini anlattı.

Bu cihazın radyasyon yayması nedeniyle yılda en fazla bir kez çekim yapılabildiğini, ölçüm esnasında memenin sıkıştırılması yüzünden hastanın rahatsızlık duyduğunu, deformasyon dolayısıyla da tümörün yeri ve büyüklüğünün tam ölçülemediğini ifade eden Özcan, mamografi ile ayrıca 7-8 milimetrenin altındaki tümörlerin tespitinin de pek mümkün olamadığına işaret etti.

Bu olumsuzlukların, yeni geliştirilen ve sonuçları bilimsel olarak da kabul edilen yeni cihazla tamamen giderileceğini bildiren Özcan, "Her yaşta kadın, radyasyon gibi sıkıntısı olmadan isterse her gün ölçüm yaptırabilecek" dedi.

Prof. Dr. Özcan, "Ölçüm sonucunda tümörün hem gerçek büyüklüğü hem şekli hem de yeri ve habis olup olmadığı tespit edilebilecek. Üstelik 3-4 milimetreye kadar küçük tümörlerin de tespit edilmesiyle kanser çok erken evrede teşhis edileceği için tedavi daha kolay ve başarılı olacak" diye konuştu.

-"Üretime yıl sonunda başlanacak"

Cihazı üreten firmanın yetkilisi Güray Ali Canlı da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki klinik testlerin tüm sonuçlarının sonbaharda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirtti.

Sağlık Bakanlığına seri üretim izni için başvuracaklarını kaydeden Canlı, "Üretimin yıl sonunda başlaması öngörülüyor. Prototip üretimine TÜBİTAK ve İstanbul Kalkınma Ajansı destek veriyor. Cihazın gerek birim fiyatı, gerekse işletme maliyeti diğer cihazların çok altında olacak" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA