Burdur'da Tarım Teknolojileri Ve Yem Fuarı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye'de 2002 yılında 23 milyar dolar tarımsal gayri safi milli hasıla olduğunu, bu rakamın 62 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Burdur'da Tarım Teknolojileri Ve Yem Fuarı
Arzu, Burdur Uzay Çatı alanında düzenlenen Teke Yöresi Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 10 yılda çok büyük değişim ve dönüşüm yaşadığını söyledi.

Bu durumun tarımda da değişim ve dönüşümü beraberinde getirdiğini anlatan Arzu, "İstikrar aynı zamanda tarım ve hayvancılığa da yansıdı. Ülkemizde yılda bir hükümetin değiştiği dönemlerde, Tarım Bakanımız daha önce 34 yılda 14 Tarım Bakanı ile çalışmış, halbuki kendisi tek başına 10 yıl Tarım Bakanlığı yaptı. Yani istikrar çok önemli" diye konuştu

Arzu, istikrarın sürmesi durumunda Türkiye'de büyük değişim ve dönüşümlere devam edileceğini kaydetti. Bugüne kadar yaptıklarının aslında başlangıç olduğunu belirten Arzu, asıl hedeflerinin 2023, 2050 ve 2071 olduğunu dile getirdi.

Arzu, şunları kaydetti:

"Türkiye 2002 yılında 230 milyar dolar gayri safi milli hasılaya sahipti. Bugün 830 milyar dolar gayri safi milli hasılaya erişti. Hedefimiz 2023 yılında 2 trilyon dolar gayri safi milli hasılaya ulaşmak. 2002'de 23 milyar dolar tarımsal gayri safi milli hasılamız vardı. Bugün 62 milyar dolar tarımsal gayri safi milli hasılamız var. Dünyada 11'incilikten 7'nciliğe, Avrupa'da 4'üncülükten birinciliğe geldik. 10 yıl içinde İtalya'yı, İspanya'yı, Fransa'yı geçtik. Biz 75 milyon nüfusu besleyip üzerine 35 milyon turist ağırlıyoruz. 2 milyon da komşumuzu besliyoruz."

- Burdur Valisi Kürklü

Burdur Valisi Hasan Kürklü ise kentte hayvancılığın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın sağladığı destekler, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun sağladığı hibeler, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) sunduğu proje desteği ve hibe destekleri ile Ekonomi Bakanlığı'nın sunduğu yatırımlar sayesinde son yıllarda ivme kazandığını vurguladı.

Bu destekler sayesinde kentte tarım ve hayvancılık alanında yeni binalar ve tesisler yapıldığını anlatan Kürklü, şöyle konuştu:

"Yıllık 350 bin ton kaliteli süt üretimi ile marka şehir olduk. Bu noktadaki eksiğimiz, bu kadar kaliteli hayvan yapısına ve kaliteli süt üretimine rağmen Burdur'a has bir markamızın bulunmayışı. Ulusal ölçekte süt üretimi fabrikasını Burdur'a çekebilirsek, kente yakışan bir markaya da kavuşmuş olacağız."

Fuarın açılış töreninin ardından Bakan Yardımcısı Arzu, Vali Kürklü, AK Parti Burdur Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz stantları gezdi.

Protokol üyelerine Gölhisar ilçesi standında çörek otu kahvesi, Bucak ilçesinin standında salep ikram edildi.

Burdur Valiliği, Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin destekleriyle düzenlenen fuarda, tarım makineleri, tarımsal ürünler ve yem çeşitleri sergilendi.

Şap hastalığı nedeniyle bu yıl fuara canlı hayvan getirilmedi.

Fuar, 24 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Kaynak: AA