Mali'deki Olaylar

Mali'de ayrılıkçı Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA), ülkenin kuzeyindeki Tin-Hamma bölgesinin kontrolünü ele geçirdi.

CMA yetkililerinden Almu Ag Muhammed, Tin-Hamma'da hükümet yanlısı milislerin kampına saldırı düzenlediklerini söyledi.

Muhammed, çok sayıda milisi öldürdüklerini, 20'ye yakın milisi rehin aldıklarını belirtirken ayrılıkçı grubun komutanlarından Bah Mussa Diarra bölgenin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı.

Öte yandan, BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) saldırılar karşısında etkisiz kaldığını öne sürenler Kidal kentinde protesto düzenledi.

Mali'nin kuzeyi, Ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım talep etmişti.

Devlet Başkanı Amadou Toumani Toure, 22 Mart 2012'de devlet başkanı seçimine bir ay kala darbeyle devrilmişti. Ayrılıkçı Tuareg isyancıların kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao kentlerini ele geçirmesi ve Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

CMA, 15 Mayıs'ta hükümet ve birçok silahlı grup arasındaki barış anlaşmasını parafe etmiş ancak talepleri yerine getirilinceye kadar anlaşmaya imza atmayacağını belirtmişti.

Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan CMA, martta anlaşmanın mevcut halini imzalamayacaklarını, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istemişti.

Kaynak: AA