'1. Haliç Genç Edebiyat Günleri' Başladı

Genç yazarlarla okurları bir araya getirecek "1. Haliç Genç Edebiyat Günleri" başladı.

Caferpaşa Kültür Merkezi'ndeki açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, kültürel projelerin bütününün birbirlerinin tamamlayıcısı ve destekleyicisi olduğunu söyledi.

Bilgili, "Bizlerin, yeni Türkiye'yi inşa etmek gibi bir derdi var. Tabii bu yeni Türkiye kavramını siyasi anlamdan öte kültürel anlamda kullanıyorum. Kültürel anlamda yeni Türkiye'yi inşa etmek için de en önemli iş, yeni yeteneklerin keşfi ve bu yeteneklerin gelişebileceği bir ortam hazırlamaktır. Bu anlamda bu proje çok işlevsel. Kültürel bakımdan bir inşa söz konusu olmadan yeni bir Türkiye inşa etme şansımız yoktur" diye konuştu.

Festivalin onur konuğu yazar Atasoy Müftüoğlu ise genç yazarlara tavsiyelerde bulunarak, "Bizim genç arkadaşlara tavsiyemiz, çağrımız var. Diyoruz ki bize gelmeyin, kendinize gelin. Düşünmeye, üretmeye, bağımsız olmaya, kendiniz olmaya cesaret edin. Hiçbir statükoya boyun eğmeyin. Taşralılığın sınırlarını aşın" dedi.

Müftüoğlu, içinde yaşanılan tarihsel dönemin dinamiklerine nüfuz etmek gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bugün halen İslam dünyasında, Türkiye'de İslami düşünce hayatının, kültür hayatının, sanat-edebiyat hayatının ve dini hayatın kullandığı dil, zamana, tarihe ve akla hitap etmiyor. Onun için kullandığımız dilin bugünün dünyasında bir yankısı olmuyor. Bunun özellikle genç kuşaklar tarafından bilinmesi gerekir. Bugün özellikle genç yazarların ve şairlerin bu konular etrafında derinlikli çözümlemeler yapması gerekir. Çünkü yazar olmak demek sorumlu olmak demektir."

Kendi dönemine ilişkin eleştirilerde de bulunan Müftüoğlu, "Bizim kuşaklar maalesef gereği gibi tarihe tanıklık etmediler. Çünkü bizim kuşaklarda benmerkezcilik sorunu vardı. Her türlü bencilliğin putperestlik olduğu gereği gibi konuşulmadı. O bakımdan bizim dönemimizdeki ustalar varlıklarıyla bizim ufkumuzu kapattılar. Biz hiç kimsenin ufkunu kapatmamalıyız" ifadelerini kullandı.

Her gün farklı dalda yapılacak etkinlikler kapsamında öykü, şiir, deneme ve roman atölyeleri düzenlenecek.

Necati Mert, usta öykücü statüsüyle bugün Eyüp Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilecek Genç Öykü Atölyesi'ne katılacak.

Turan Koç, Eyüp İmam Hatip Lisesi'nde usta şair olarak yarın düzenlenecek Genç Şiir Atölyesi'nde yer alacak.

Sadık Yalsızuçanlar, 22 Mayıs'ta Rami Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilecek Genç Deneme Atölyesi'nde deneme üzerine konuşacak.

Caferpaşa Kültür Merkezi'nde yapılacak Genç Roman Atölyesi'nde ise Sevinç Çokum usta romancı olarak bilgilerini paylaşacak.

Etkinlik, 23 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak: AA