Iğdır'da Gedikli Şehitleri Anıldı

Tuzluca ilçesine bağlı Gedikli Köyü'nde Ermeni çeteleri tarafından katledilen Müslüman Türkler, törenle anıldı.

Iğdır'da Gedikli Şehitleri Anıldı
Iğdır Azerbaycan Evi Derneği ve Iğdır Kıbrıs Barış Hareketi Gazileri Derneği tarafından, Gedikli Köyü'nde düzenlenen törende, Ermenilerin katlettiği 96 şehit için saygı duruşunda bulunuldu, Kur'an-ı Kerim okundu.

Ellerinde Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla törene katılan Tuzluca Kaymakamı İbrahim Civelek, Iğdır İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Ulus, Azerbaycan Iğdır Konsolosu Fariz Caferov, dernek yöneticileri, öğrenciler ve köydeki vatandaşlar, 2003 yılında yapılan kazıda çıkarılan 96 şehidin mezarlarını ziyaret etti.

Bazı çocuklar da Ermeni çetelerinin Müslüman Türklere karşı yaptığı katliamları belgeleyen kazı çalışmalarının fotoğraflarını taşıdı.

Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, burada yaptığı konuşmada, Ermenilerin sözde soykırım yalanlarıyla dünyayı kandırmaya çalıştığını belirterek, Gedikli Köyü'nde bulunan toplu mezarın Ermenilerin soykırımcı olduğunun delili olduğunu söyledi.

Ermenilerin 1919 yılında Gedikli'de, Oba'da ve Hakmehmet köylerinde toplu katliamlar yaptığını belirten Ünsal, "Ermeni çeteleri, Gedikli Köyü'nde insanları 'gelin size yiyecek vereceğiz' diye toplayarak, tandırlıklara doldurmuş ve diri diri yakmışlardır. Ermeniler 100. yıl sözde soykırım yalanlarını kutladılar. O kutlamalar sırasında insanları kandırmaya devam ettiler, devletleri kandırmaya devam ettiler. Başta Rusya ve Almanya gibi devletler bu Ermeni yalanlarına inanarak Türkiye'yi suçladı ve bu suçlamaya maalesef haçlıların zihniyeti damgasını vurdu" diye konuştu.

Gedikli köyünde yapılan kazılar sonucu elde edilen verilerin soykırımı Ermenilerin yaptığının delili olduğunu ifade eden Ünsal, "1919 yılında burada katliam yapan Ermenilerin torunları 1992 yılında Azerbaycan'da, Hocalı'da aynı katliamı yapmışlardır. Dünyayı Ermenilerin yalanlarına inanmamaya çağırıyoruz. Gelsinler bu katliamı görsünler, gerçek katil Ermenilerdir ve gerçek katliam buradadır" dedi.

- "Halkımız hiçbir zaman bu Ermeni zulmünü unutmayacaktır"

Iğdır Kıbrıs Barış Hareketi Gazileri Derneği Başkanı İsmet Tağal ise sadece kendi akrabalarından 43 kişinin Ermeni çetelerce şehit edildiğini vurgulayarak, Ermeniler tarafından 1919 yılında şehit edilerek toplu halde gömülenlerden birinin de kendi dedesi olduğunu söyledi.

Ermeni çeteleri tarafından katledilen mağdurların torunları olduklarını vurgulayan Tağal, şunları kaydetti:

"Biz bu katledilmeyi içimize sindirmeyerek 2003 yılında burada kazı yaptırdık. Burayı koruma altına aldık ve tescillendirdik. Her yıl buraya gelip, Kur-an okutup konuşmalarımızı yapıyoruz. Gedikli Köyü halkı hiçbir zaman bu Ermeni zulmünü unutmayacaktır. ​Ermeniler, 'Ermenistan devleti kuracağız' diye Doğu Anadolu Bölgesi'nde katliam yapmış, önüne çıkan herkesi öldürmüşlerdir. Ayrıca Ermeniler, silahsız masum insanları silahla değil, hançerle ve bıçakla öldürmüşler ki silah sesi duyulup kimse yardıma gelmesin diye."

Kaynak: AA