AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

Günün öne çıkan gelişmeleri, saat 16.00 itibarıyla şöyle:



1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batman'da toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"Birileri çıkmış diyor ki 'Biz gelince Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracağız'. Hale bak. Diyaneti kaldıracak. Niye? Çünkü bunların dinle işi yok. İşte bakıyoruz. Kaldıracağız dedikleri Diyanet, şu anda 'Qur'ana Piroz a Kurdi' adıyla Kürtçe Kur'an mealini yayınladı. Bütün bunlarla beraber, biz adımlarımızı atmaya devam edeceğiz."

"Dağlardaki kamplarda, işte elimize geçen belgeler, bunlar Zerdüşt dininin eğitimini veriyorlar. Bunları çok iyi tanımamız, çok iyi bilmemiz gerekiyor ve bunları da benim Kürt kardeşlerime iyi anlatmamız gerekiyor."

"Çocuklara isim verilmesinden yerleşim yerlerinin adlarına kadar, tüm yasakçı uygulamaları ortadan kaldırdık. İşte bunun için ben 'ülkemizde artık bir Kürt sorunu yoktur' diyorum. Niye? Kürt vatandaşımın sorunu vardır, o sorunlarla da zaten ilgileniyoruz."

"Şahsımı Çözüm Süreci'ni bitirmekle itham edenler, bugüne kadar sözlerini tutmayarak bu sürece en çok zararı vermiş olanlardır. Çözüm Süreci, onların sayesinde değil onlara rağmen bugünlere geldi."

"Van'da bilboardlara bazı afişler asmışlar. Bir musluk, musluktan ne akıyor? Kan akıyor. Şu hale bak. Siz, bununla ne kastediyorsunuz? Kendilerini tanımlıyorlar, çünkü onların olduğu yerde kan var. Bizim olduğumuz yerde o musluklardan kan değil berrak su akar, su. Farkımız bu."

"Ben şimdi buraya geldim. Türkiye'nin cumhurbaşkanıyım. Yüzde 52 oyla ilk defa milletin seçtiği bir cumhurbaşkanı. Tabi kendime göre bir plan yaptım. Dedim ki 'Valiliği ziyaret ederim, belediyeyi de ziyaret ederim'. Fakat sağ olsun belediye başkanı havaalanına gelme nezaketini bile göstermedi. Şimdi havaalanına gelme nezaketini göstermeyen bir belediyeyi bir Cumhurbaşkanı olarak benim ziyaret etmem doğru mu? Dolayısıyla bunu bilmenizi istiyorum ki bunun istismarını yapmasınlar."

(15.15/15.46/15.58/Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu TOBB'un 71. Genel Kurulu'na katıldı. Davutoğlu, şu mesajları verdi:

"Hedefimiz ulaştırma alanında duble yollardan otoyola geçişi sağlamaktır. İstanbul-İzmir, Ankara-İzmir, İstanbul-Habur arasında, Edirne'den Habur'a kadar bütün hattı otoyollarla geçecek ve Avrupa'yı Asya'ya bağlayan İstanbul Boğazı'nı Mezopotamya ve Hazar'a bağlayan geniş otoyolların yapımını proje kapsamına aldık."

"Artık siyasi görüş ayrılıklarının ötesinde belli alanlarda bir ittifak ve ortak bakış açısına gelmemiz lazım. Bunlardan birisi ve en önemlisi, insan onuruna dayalı yeni bir anayasayı yazmamız lazım. Demokrasimizi koruyacak olan, demokrasimizi gelecek nesillere taşıyacak olan temel doküman, bütün bir milletin mutabakatıyla ortaya konacak yeni anayasadır. Biz buradan ilan ediyoruz, inşallah 7 Haziran seçimleri sonrasında çok geniş kapsamlı bir istişare ile ve toplumsal mutabakatla yeni ve insan onuruna dayalı bir anayasayı kaleme alacağız. Türkiye'nin ilk sivil anayasası 7 Haziran'dan sonraki ilk gündem maddemizdir."

"Seçim sonrasında atacağımız ilk adımlardan biri de Milli Uzay Ajansı'nı kurmak olacak"

(12.01/12.19/12.56/Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Polatlı AK Parti Seçim İrtibat Bürosunun açılışında, HDP'nin reklam kampanyasına değinerek, "Onların musluklarından kan akıyor, kan. Bizim musluklarımızdan bal akıyor, şerbet akıyor. Bir de CHP var, onun musluğundan da sadece tıs sesi çıkıyor" dedi.

Akdoğan, "Selahattin Demirtaş biraz oyunu artırsın, ilk İmralı'ya posta koyacak. Bunu kendileri de biliyor. Bunlar başka güçlerin taşeronu oldular" ifadesini kullandı.

(15.54/Fotoğraflı-Görüntülü)

4 - Nepal'de meydana gelen deprem sonrası bölgeye ulaşan ilk arama kurtarma ekiplerinden biri olan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı ekibi, afet bölgesindeki çalışmalarını tamamladı.

(10.03)

5 - Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) başvurular, 6-21 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

(09.42)

6 - Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi giriş belgeleri erişime açıldı.

(10.45)

7 - Silvan'da teröristlerin menfeze yerleştirdikleri patlayıcıyı infilak ettirmesi sonucu karayolunda hasar oluştu.

(14.34/Fotoğraflı-Görüntülü)

8 - Suriye'deki muhalif gruplar, DAEŞ militanlarının bulunduğu Kuneytra'nın batı sınırında yer alan El-Kahtaniye beldesini kuşattı.

(14.09/Fotoğraflı-Görüntülü)

9 - Suriye ordusuna ait helikopterin, başkent Şam'ın güneyinde yer alan ve uzun zamandır rejimin ablukası altında tutulan Yermuk Mülteci Kampı'na 9 adet "varil bombasıyla" saldırdığı bildirildi.

(00.19)

10 - Esed güçlerine ait bir helikopterin İdlib'e "klor gazlı" olduğu iddia edilen bombalarla düzendiği saldırıda 1 bebek öldü

(14.11)

11 - İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi, nükleer müzakerelerle alakalı "nihai anlaşmanın ilk taslak metninin yazımını bir kaç gün içinde tamamlamayı hedeflediklerini" söyledi.

(15.34)

12 -Hamas yetkililerinden Muhammed ez-Zehhar, Filistin'de mutabakatın sağlanması için Hamas'ın, "2. Mekke" uzlaşısını desteklediğini belirtti.

(01.39)

13 -Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Suudi Arabistan ve Mısırlı liderlerden "olumlu işaretler" aldıklarını belirtti.

(09.08/Fotoğraflı-Görüntülü)

14 - Batı Avustralya eyaletindeki Aborijinlere ait yerleşim yerlerinin, Avustralya Federal hükümeti tarafından kapatılmasına yönelik girişimler, binlerce gösterici tarafından Melbourne'da protesto edildi.

(09.18/Fotoğraflı-Görüntülü)

15 - ABD'nin New York kentinde gerçekleşen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliğine, Baltimore kentinde gözaltındayken hayatını kaybeden siyahi genç Freddie Gray'in ölümü üzerine gündeme gelen polis şiddeti damgasını vurdu.

(07.08/Fotoğraflı-Görüntülü)

16- İngiltere kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü William ile eşi Kate'in bebeği dünyaya geldi.

(13.28/Fotoğraflı)

17 - Tayland'ın güneyindeki ormanlık bir alanda 32 Arakanlı Müslümanın toprağa gömülü cesetlerinin bulunmasının ardından uluslararası örgütler konuyla ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılması gerektiğini bildirdi.

(15.00)

Kaynak: AA