'1. Deltaya Manda Salınım Günü Festivali'

Samsun'un Bafra ilçesinde Kaymakamlık, Bafra Belediyesi ve Samsun İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğince "1. Deltaya Manda Salınım Günü Festivali" yapıldı.

'1. Deltaya Manda Salınım Günü Festivali'
Yörede kışın ahırda beslenen, havaların ısınmasıyla birlikte beslenmesi ve yavrulaması için Kızılırmak Deltası'na salınan mandaların ve ürünlerinin tanıtımı için Doğanca Mahallesi Kuş Cenneti'nde yapılan festival, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Halkoyunları Folklor Ekibi'nin gösterileri ile başladı.

Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, manda yoğurdu ve manda kaymağının besin değeri ve lezzetine vurgu yaparak hayvancılıkla uğraşan herkesin mutlaka manda yetiştirmesi, hayvancılığa başlayacakların ise manda ile başlamalarının çok daha karlı olacağına inandığını dile getirdi.

Türkiye'de manda varlığının artırılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Düzenlenen bu festivalin, Türkiye'de gerek manda yetiştiriciliğine, gerekse manda ürünlerine olan ilgiyi artıracağına ve tanıtımda büyük yarar sağlayacağına inanmaktayım. Bu güzel festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.

Samsun Damızlık Ürün Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin ise Kuş Cenneti'ni içinde barındıran Kızılırmak Deltası'nın bir başka zenginliğinin mandalar olduğunu söyledi.

Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ise 1. Deltaya Manda Salınım Günü Festivali'nin hayırlı olmasını ve geleneksel hale gelmesini diledi.

Konuşmaların ardından, 300'e yakın manda Kızılırmak Deltası'na salındı.

Kaymakam Halis Arslan ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin festival ağalık seçimini 2 bin 500 lira ile başlattı. On kişinin katıldığı ağalık seçiminde, 2015 yılı 1. Deltaya Manda Salınım Günü Festivali ağalığını 10 bin TL ile Doğanca Mahallesi'nden Ahmet Taş aldı.

Festivalde katılımcılara manda sütünden yapılan yoğurt ve kaymak ikram edildi. Festival yerel sanatçıların konserleri ile devam etti.

Kaynak: AA