Savaşın 'Engelli Yaşamaya' Mahkum Ettiği Suriyeliler

ǜlkelerindeki iç savaşŸta yaralanarak engelli yaşŸamaya mahkum olan Suriyeliler, Adıyaman'daki çadır kentte ailelerinin desteğŸi ile hayata tutunuyor.

İç savaşŸın 5'inci yılına girdiğŸi Suriye'de yüz binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Yüz binlerce insan da savaşŸ nedeniyle sakat kaldı. Kimisi kolunu, kimisinin de bacağŸını kaybetti.

Adıyaman'daki çadır kente yerleşŸtirilen savaşŸ mağŸduru engelli Suriyeliler de ailelerinin desteğŸiyle hayata tutunmaya çalışŸıyor.

- Bomba kardeşŸlerin birer ayağŸını aldı

Deyriz Zor kentinde yaklaşŸık 2 yıl önce düzenlenen hava saldırısında şŸarapnel parçaları isabet eden Abdulhadi (16) ve Hasan (15) Duruba kardeşŸler, birer bacaklarını kaybetti.

Koltuk değŸnekleriyle yürümek zorunda kalan iki kardeşŸ, yaşŸadıkları sıkıntılara rağŸmen çadır kentte eğŸitimlerini sürdürüyor.

Abdulhadi Duruba, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, babasına ait işŸ yerinde bulundukları sırada yakınlarına düşŸen bombadan yayılan şŸarapnel parçalarıyla yaralandıklarını söyledi.

Ambulansla Türkiye'ye getirildiklerini belirten Duruba, "Türkiye'ye geldikten sonra tedavi olduk ancak sağŸ ayağŸımı kaybettim. KardeşŸim ise sol ayağŸının bir kısmını kaybetti. Artık koltuk değŸnekleri ile yürümek zorundayız" dedi.

Engelli olmalarına rağŸmen her gün koltuk değŸnekleriyle okula giderek eğŸitimlerine devam ettiklerini ifade eden Duruba, öğŸleden sonra da Kur'an-ı Kerim eğŸitimi aldıklarını dile getirdi.

- Omurgasına zarar veren kurşŸun yatağŸa mahkum etti

Keskin nişŸancının hedefi olan 25 yaşŸındaki Abdulhadi Allevi de vücuduna isabet eden merminin omurgasına zarar vermesi nedeniyle yatağŸa bağŸımlı halde yaşŸamını sürdürüyor.

Allevi, 2 yıl önce eve giderken Suriye ordusuna bağŸlı bir keskin nişŸancı tarafından vurulduğŸunu belirtti.

Sol koltuk altından girip sağŸ koltuk altından çıkan mermi nedeniyle ağŸır yaralandığŸını anlatan Allevi, "Ailem tarafından şžanlıurfa'ya getirildim, uzun süre tedavi gördüm. Doktorlar merminin omurgama zarar verdiğŸini, bu nedenle belimden aşŸağŸısının tutmayacağŸını söylediler" diye konuşŸtu.

Hastaneden çıktıktan sonra yetkililer tarafından Adıyaman'daki çadır kente yerleşŸtirildiğŸini anlatan Allevi, hiçbir ihtiyacını karşŸılayamadığŸı için ailesinin kendisine bir bebek gibi baktığŸını kaydetti.

- "Tekrar yürüyebilmek için tedavi olmak istiyorum"

Suriye ordusuna karşŸı savaşŸırken patlayan bombadan saçılan 7 şŸarapnel parçası vücuduna isabet eden 25 yaşŸındaki Mates Hamdu ise iki ayağŸını ve sağŸ kolunu hareket ettiremez hale geldiğŸini söyledi.

şžarapnel parçalarını izlerini başŸında ve bedeninde taşŸıyan Hamdu, ağŸabeyinin yardımıyla ihtiyaçlarını giderdiğŸini dile getirdi.

Fizik tedavi görmesi durumunda yürüme şŸansının olabileceğŸini vurgulayan Hamdu, "20 gün önce doktora gittim. Doktorlar fizik tedavi önerdi. Tekrar yürüyebilmek için tedavi olmak istiyorum" dedi.

Hamdu, yakınlarının kullandığŸı tekerlekli sandalye ile çadırından çıkarak gezebildiğŸini söyledi.

Kaynak: AA