'Batı Karadeniz'i Gelişim Havzası İlan Ediyoruz'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim ziyaretleri kapsamında geldiği Zonguldak’ta, TTK’nın özelleştirilmeyeceğini ve Filyos Liman Projesi’nin kısa sürede hayata geçeceğini vurguladı.

'Batı Karadeniz'i Gelişim Havzası İlan Ediyoruz'
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla gençlerin bayramını kutlayan Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu: “12 yıl önce gençlerimiz geleceğe ümitsizlikle bakıyordu. Her yerde işten çıkarılmalar vardı. 12 yıl içinde gençlerimize sahip çıktık. Gençlerin istikbali için çalıştık. 45 lira olan burs 330 lira oldu. Yüksek lisans bursu 660 lira, doktora bursu 990 lira. Gençlerle bir araya geldiğimizde geleceği paylaşırız. Türkiye’de 28 Şubat’ın hemen sonrasında o kadar acılı günler yaşadık ki gençlerimiz başörtülü başörtüsüz olarak ayrımı yapılıyordu. Başörtülüler ikna odalarına alınıyordu. Şimdi başörtülü, başı açık ayrımı var mı? Her siyasi düşünceden gençler omuz omuza beraber okula gidiyor. İşte bizim istediğimiz Türkiye bu. 991 bin gencimiz kredi alıyor. 371 bin gencimiz burs alıyor. Biz iktidara geldiğimizde 76 üniversite vardı. Şimdi 193 üniversite var. Nereye gitsem yeni üniversiteleri görüyorum. Zonguldak BEÜ’ye 6 fakültenin yanı sıra çok sayıda MYO, fakülte ve enstitü açtık.”

AK Parti’nin sosyal güvenlik reformu ile 375 bin işçinin sendikalı olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Emekçi haklarına baktığımızda hiç kimsenin cesaret edemediği sosyal güvenlik reformunu yaptık. 375 bin kardeşimiz sendikalı oldu. Biz vatandaşlarımızla konuştuğumuzda dışarıdan konuşmayız, içeriden konuşuruz. Siz huzurlu olursanız, biz de huzurlu oluruz. Eğer bir tek işçi, emekçi kardeşim ‘Evime nasıl ekmek götürürüm’ diye düşünüyorsa bize ekmek haram olur. Son 1.5 yıl içinde 1 milyon istihdam yaptık. Muhalefet buraya geldiğinde hemen sınava çekin. Türkiye’yi tekrar işçilerin, emekçilerin hakkını aldığı bir ülkeye getiren AK Parti oldu. Buraya gelip de TTK özelleşecek diyecek olanlar varsa böyle bir planımız yok ve olmayacak.”

“İNŞALLAH BİR GÜN MADENE İNECEĞİM”

Başbakan olduktan sonra ilk toplantısını maden sektörüyle ilgili yaptığını ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle konuştu: “Bir gün inşallah madene gelip sizle birlikte olacağım. Başbakan olduktan sonra ilk toplantı madencilik üzerine oldu. Bir tek kardeşimizin dahi iş sağlığı ve güvenliği sorunu yaşamasını istemiyoruz. Hiçbir madencinin ücreti iki asgari ücretten daha az olmayacak. Emeklilik yaşını 43’e kim çekti. Maaşı en az iki asgari ücret şartını kim getirdi? AK Parti. Haftada iki gün tatili kim getirdi. Biz meseleyi gördük mü, meselenin üstünü kapatmayız. Meselenin üstüne üstüne yürür çözeriz.”

“ZONGULDAK’A MÜJDELERLE GELDİM”

Zonguldak’ta redevanslı özel maden ocaklarında çalışan 4 bine yakın işçinin işini kaybetme riskiyle karşılaştığını ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel sektördeki işverenlerin sıkıntılarını çözdüklerini dile getirerek şöyle dedi:

“Baktık ki bu getirdiğimiz kural bu getirdiğimiz sistem bazı işverenlerimiz için zorluk getiriyor ve bazı işyerleri kapandı. 4 bine yakın madencimiz işini kaybetme riskiyle karşılaştı. Gelmeden önce Bakanlar Kurulu’nda imzaya açtım. Redevansların ve işverenlerin fiyat farkı düzenlemesini yapıyoruz. Buradan işverenlerimize sesleniyorum, bu düzenleme ile birlikte inşallah bütün işçilerimiz işlerine geri dönecek. İşçimizin hukukunu koruduk, işverenimizin önünü açtık. İşte bizim iş anlayışımız budur. Zonguldak deyince bizim aklımıza karaelmas gelir."

Seçimden sonra daha fazla üretim için ne gerekiyorsa, madenleri modernleştireceklerini anlatan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Daha çok işçimize istihdam sağlayacağız. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın. Hiç merak etmeyin madenlerimizi çağdaş standartlara getiriyoruz. Daha fazla iş imkanı için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz. AK Parti iktidarı döneminde binlerce Zonguldaklı emekçi olarak alındı. Bundan sonra da alınacak. Zonguldak’ta işsizlik söz konusu olmayacak. Birileri gelir burada olmayacak vaatleri dile getirirler. Kılıçdaroğlu ‘Benim hayatım başarı hikayesi’ diyor. Görevi teslim aldığında kar yapan SSK, o görevi bıraktığında 1.5 katrilyon borç bırakmıştı.“

“TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK LİMANI ZONGULDAK’A”

Zonguldak’a gelirken Filyos Limanı üzerinden geldiğini söyleyen Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin üçüncü büyük limanını Zonguldak’a kurduklarını söyledi.



Türkiye’nin üçüncü büyük limanını Zonguldak’a kurduklarını anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Karadeniz’den Akdeniz’e giden bütün yollar Zonguldak’ı merkez kılacak. Filyos ile ilgili hukuki ne kadar engel varsa aşacağız. Bir takım hukuki sıkıntılar aşılıyor. İnşallah Filyos’u öyle veya böyle Türkiye’nin üçüncü büyük limanı olarak hizmete açacağız. Zonguldak’tan Batıkaradeniz koridorunu açmaya hazırız. Zonguldak’tan Sinop’a sahil yolu koridoru açılacak. Biz geldiğimizde Zonguldak’ta sadece 6 ambulans vardı. Düşünün emekçiler, işçilerimiz bir yerde sıkıntıyla karşılaşsa ne olacak bilinmiyordu. Şimdi Zonguldak’ta 36 ambulans var. Mülkiyetle ilgili bütün sorunları çözdük. Çözmeye de devam edeceğiz. Yepyeni bir proje geliştiriyoruz. Bakkent. Batı Karadeniz’i yeni bir gelişim havzası ilan ediyoruz. Stadyum başta olmak üzere gençlik ve spor tesisi imkanlarını genişleteceğiz. Emekçi haklarını koruyan AK Parti’ye destek vermeye hazır mısınız? İş güvenliği yasasını çıkartan AK Parti’ye destek vermeye hazır mısınız? Karaelmas ile birlikte ak bir geleceğe yürümeye hazır mısınız?”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Zonguldak ziyaretinde başta eşi Sare Davutoğlu olmak üzere AK Parti Genel Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş eşlik etti.

Kaynak: İHA