Afganistan'da Bir Kadının Linç Edilmesi

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Kur'an-ı Kerim yaktığı iddia edilen bir kadının linç edilmesi üzerine gözaltına alınan 19 polisten, 11'i bir yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Kabil Birinci Mahkemesi Başkanı Safiullah Mücededi, 11 polisin Farhunda isimli kadının halk tarafından linç edildiği sırada görevlerinde ihmalde bulunduklarını dile getirerek, "Kalan 8 polisin hakkında yeterli kanıt olmadığı için serbest kalmalarına hükmettim" dedi.

19 polis hakkında verilen mahkeme kararının nihai olmadığını ifade eden Mücadedi, her iki tarafın da kararı temyiz haklarının bulunduğunu söyledi.

Daha önce, Farhunda isimli 27 yaşındaki kadının linç edilmesi üzerine yakalanan 30'u sivil, 19'u polis, 49 kişiden 4'ü idama, 8'i on altışar yıl hapis cezasına mahkum edilmişti. Sanıklardan 18'i ise delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.

Farhunda, iki 2 ay önce Kabil'deki bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yaktığı iddiasıyla linç edilmişti. Daha sonra olay yerinde Kur'an değil, Farsça yazılmış ve muska olduğu sanılan, bir kısmı yanmış kağıt parçaları bulunmuştu. Devlet Başkanı Eşref Gani, Farhunda'nın ölümünü araştırmak üzere bir komisyon görevlendirmişti. Komisyon, 30 günlük araştırma sonucunda Farhunda'nın suçsuz olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: AA