Karadenizli 'Robot' Evdeki Kaçakları Haber Verecek

Trabzonlu öğrencinin ürettiği uzaktan komuta edilebilen robot, evde kimse olmadığı zaman gaz ve su kaçağını SMS ve elektronik posta ile bildiriyor.

Akçaabat Şehit Gökhan Uzun Fen Lisesi öğrencisi olan Kağan İnan, yaklaşık 7 ay süren çalışmanın ardından ürettiği robotuyla katıldığı İstanbul'daki "INSPO 2015 Uluslararası Proje Yarışması"nda dünya birincisi olmayı başardı.

Çalışmasıyla Türkiye'yi Brezilya'da yapılacak proje yarışmasında temsil etme hakkı kazanan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, robotu yapmaya geçen yılın kasım ayında başladığını anlattı.

İnan, ürettiği robot ile günümüzdeki güvenlik sorunlarına teknolojik bir çözüm bulmayı amaçladığını söyledi.

Yeni nesil güvenlik robotu sayesinde artık kimsenin aklının evinde kalmayacağını belirten İnan, "Siz yokken bile sizin yerinize evinizi geziyor. Robotun içine kamera yerleştirdim, bu sayede uzaktan bağlanıp dünyanın neresinde olursanız olun evinizi izleyebilirsiniz" diye konuştu.

İstenildiği zaman internet tarayıcısı olan her cihazdan robota ulaşılabildiğini ve yönlendirme yapılabildiğini anlatan İnan, şunları kaydetti:

"İçinde gaz, hareket, ses, ışık, sıcaklık sensörü var. Hareket, ses, gaz veya su kaçağı algıladığı zaman elektronik posta ve SMS yolu ile sizi uyarıyor. Fotoğraf çekiyor ve elektronik posta ile gönderiyor. Robot, devriye gezen polis gibi sürekli dolaşıyor. Şarjlı pille çalışıyor ve bunu güneş enerjisiyle destekledim."

Güvenlik robotu ile bazı yarışmalara katıldığını anlatan İnan, çalışmasıyla 6 ülkenin yer aldığı yarışmada dünya birincisi olduğunu ifade etti.

İnan, bu projeyle Türkiye'yi Brezilya'da düzenlenecek yarışmada temsil etme hakkı kazandığını dile getirerek, "Daha önce de ODTÜ Uluslararası Robot Yarışması'nda dördüncülük ve jüri özel ödülü, TÜBİTAK Erzurum bölge yarışmasında birincilik ödülü aldım. Bu işi seviyorum ve zamanla kendimi geliştirerek, daha iyi şeyler yapmaya çalışacağım" dedi.

- "Okulumuzu bilim merkezi haline getirmek istiyoruz"

Okul Müdürü Ali Balta ise "Önce Türkiye, sonra dünya bizi duyacak" diye işe başladıklarını belirterek, bu tarz projeleri desteklemenin görevleri olduğunu söyledi.

Okullarının ilk kez dünya birinciliği elde ettiğini kaydeden Balta, "Bu çalışmaları sürdürmek, tabana yaymak ve okulumuzu bir bilim merkezi haline getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Balta, Brezilya'da yapılacak proje yarışmasından da birincilikle döneceklerine inandığını ifade etti.

Kaynak: AA