Irak Başbakanı İbadi Açıklaması

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, terör örgütü DAEŞ'in, ele geçirdiği toprakları koruyamayacağını bildirdi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, İbadi, yerel yönetim yetkilileri ve bazı bakanlarla bir araya gelerek, DAEŞ'in elindeki bölgelerin kurtarılması için güç ve çabaların birleştirilmesini istedi. İbadi, "DAEŞ, ele geçirdiği toprakları Iraklıların mücadele ve ısrarı karşısında koruyamaz" ifadesini kullandı.

-"DAEŞ Cuveybe bölgesini ele geçirdi"

Öte yandan, Enbar'daki önemli aşiretlerden el-Bufehd aşireti lideri Rafi el-Fehdavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAEŞ militanlarının Ramadi'nin doğusundaki Cuveybe bölgesini ele geçirdiğini belirtti.

Ordu ve aşiret mensuplarının şiddetli çatışmalar sonrası bölgeden çekildiğini ve DAEŞ militanlarının buradaki kontrolü ele geçirdiğini vurgulayan Fehdavi, çok sayıda güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ifade etti.

Fehdavi, militanların Cuveybe'den sonra kendi aşiretlerinin bulunduğu Huseybe bölgesine de saldırdığına dikkati çekerek, merkezi hükümetin Ramadi'nin doğusunda yer alan Habbaniye üssü üzerinden kendilerine destek gönderidiğini ve burada DAEŞ'e karşı bir set oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.

Terör örgütü DAEŞ, dört gün önce Enbar'ın il merkezi olan Ramadi'ye saldırmıştı. Çıkan çatışmalarda kentteki devlet binalarını ele geçirip ardından da bomba yerleştirerek patlatan örgüt, dün de Ramadi'nin tamamını ele geçirmişti. Bunun üzerine Başbakan Haydar el-İbadi, ordu birlikleri ve Şii milislere "Enbar'a gidin" talimatı vermişti.

Kaynak: AA