Fransa'da 2005'Teki Banliyö İsyanı

Fransa'da 2005 yılında ülke genelinde banliyölerde isyana yol açan iki gencin ölümü ve bir Türk gencinin ağır yaralanması ile ilgili davada yargılanan iki polis için beraat kararı verildi.

Rennes Ceza Mahkemesi'nde görülen davada "tehlike anındaki kişiye yardım etmemekle" suçlanan polisler beraat etti.

Kurban ailelerinin avukatı Jean Pierre Mignard, mahkemenin kararını saygıyla karşıladıklarını ancak davayı temyize götürerek hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.

Paris'in Clichy-sous-Bois banliyösünde, 27 Ekim 2005 tarihinde polisten kaçarken elektrik trafosunda yüksek akıma kapılan 15 yaşındaki Bouna Traore ve 17 yaşındaki Zyed Benna hayatlarını kaybederken, Türk genci Muhittin Altun ağır yaralanmıştı.

Gençlerin peşinde olan polis memuru Sebastien Gaillemin'in ve polis telsizinden sorumlu diğer polis memuru Stephanie Klein'in gençlerin trafoya girdiklerini bildikleri halde olay yerine itfaiye ya da ambulans çağırmaması, duruşmada ailelerin avukatlarının en önemli suçlama gerekçesi olmuştu.

Olayda iki gencin ölümü ve Muhittin Altun'un ağır yaralanması, başta Paris olmak üzere ülke çapında günlerce süren büyük bir ayaklanmaya neden olmuş ve olağanüstü hal ilan edilmişti. Ülke genelinde binlerce araç ateşe verilirken, çok sayıda kamu binası kundaklanmıştı.

Kaynak: AA