Yahudiler Doğu Kudüs'ün İşgalini Kutladı

Doğu Kudüs'ün 1967'deki işgalini kutlayan binlerce Yahudi, İsrail askerlerinin koruması altında zafer turu attı.

İsrail bayrakları ve davullarla Şam Kapısı'ndan kente giren, Filistinlilerin yaşadığı mahallelerden geçip Ağlama Duvarı'na (Burak Duvarı) gitmek isteyen kalabalığa Filistinliler tepki gösterdi.

Şam Kapısı'nın önünde toplanan Filistinliler, işgal karşıtı sloganlar atarak yürüyüşe engel olmak istedi. İsrail askerleri ise Filistinlilere ses ve gaz bombası ile müdahale etti.

Asker korumasında yürüyüşe devam eden Yahudiler, Doğu Kudüs'ün işgalini savunan sloganlar eşliğinde Ağlama Duvarı'na ulaştı. Polis çevredeki bazı yolları demir parmaklıklarla kapatarak önlem aldı.

Çıkan olaylarda bazı Filistinliler gözaltına alınırken, polis konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

- "Son nefesimize kadar mücadele edeceğiz"

AA muhabirine konuşan Filistinli Baha Mababta (27), yürüyüşe tepki göstererek, "Yahudiler, dünyaya Kudüs'ün kendilerinin olduğunu göstermek istiyorlar" dedi.

Doğu Kudüs'teki Şafat Mülteci Kampı'nda yaşayan Baha, "Filistinli gençler olarak bizler bu yalana karşı koymak için toplandık. Ellerimizde Filistin bayraklarıyla buradan Yahudilere, 'İşgale son verin, Kudüs Filistinlilerindir ve Filistin devletinin başkentidir' diye haykırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinli Başar Musa (28), Yahudiler'in her 17 Mayıs'ı Kudüs günü olarak kutladığını hatırlatarak, "Kudüs'ün bir bütün olarak İsrail'in başkenti olduğunu iddia ediyorlar. Bizler Filistinlileriz ve bu toprakların sahipleriyiz" dedi.

Kudüs'ün tüm dünyada Filistinlilerin başkenti olarak kabul edildiğini vurgulayan Musa, şunları söyledi:

"Kudüs'te yaşayan son Filistinli son nefesini verene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kudüs hiçbir zaman İsraillilerin olmayacak. Sadece Kudüs'ü değil, Hayfa, Akka ve Nasıra şehirlerinin de içinde bulunduğu işgal altındaki Filistin topraklarının tümünü geri alacağız. Burası bizim topraklarımız. Onlarca yıldır devam eden işgale boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz. Binlerce yıl da geçse başkenti Kudüs olan özgür bir Filistin devletinden vazgeçmeyeceğiz."

Bazı Yahudi gruplar, "Kudüs günü" (Yom Yerushalayim) nedeniyle Mescid-i Aksa'ya girilmesi çağrısı yapmıştı. Yahudiler, 1967 savaşında Doğu Kudüs'ü işgal etmelerinin yıl dönümü olan 17 Mayıs'ı "Kudüs Günü" olarak kutluyor.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor.

Aşırı sağcı Siyonist yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Kaynak: AA